Стана ясно кои световни лидери са в мрежите на шпионския “Пегас” – Свят

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Шефът на Световната здравна организация Тедрос Аданом Гебрейесус и президентът на Европейския съвет Шарл Мишел са сред мишените на шпионския софтуер “Пегас”, съобщава британският вестник “Гардиън”. Телефонните им номера са открити сред изтеклите документи.

Там са и имената на южноафриканския президент Сирил Рамафоса и на пакистанския премиер Имран Хан, както и на краля на Мароко Мохамед VI, на министър-председателя Саад ал-Дин ал-Османи, иракския президент Барам Салех, египетския премиер Мустафа Мадбули и много други.

По-рано френският вестник “Льо Монд” съобщи, че в базата данни, получена от авторите на разследването с телефонните номера на лицата, станали обекти на клиенти на NSO, е присъствал един от номерата на френския президент Еманюел Макрон. Според вестника той изглежда е избран като личност от интерес за Мароко през 2019 г. Елисейски служител каза: “Ако това бъде доказано, очевидно е много сериозно”.

Според “Гардиън” президентът на ЮАР изглежда е поставен като мишена от Руанда през 2019 г. Тедрос Аданом Гебрейесус, генерален директор на Световната здравна организация пък е представлявал интерес за Мароко през същата година.

Саад Харири, който подаде оставка като министър-председател на Ливан миналата седмица, изглежда е таргетиран от ОАЕ през 2018 и 2019 г. Шарл Мишел, председателят на Европейския съвет, изглежда е бил от интерес за Мароко през 2019 г., когато беше министър-председател на Белгия. В списъка е и неговия баща Луис Мишел, който е бивш белгийски външен министър.

Кралят на Мароко Мохамед VI е бил от интерес на силите за сигурност в собствената му държава. Саадедин Отмани, министър-председател на Мароко, също е влязъл в списъка през 2018 и 2019 г., отново вероятно от елементи в собствената му държава. Имран Хан, министър-председател на Пакистан, е бил от интерес за Индия през 2019 г.

Фелипе Калдерон от Мексико, бившият президент, е избран за цел през 2016 и 2017 г. от субект, за който се смята, че е бил мексикански клиент по време на период, когато съпругата му Маргарита Завала се кандидатира за висшата политическа работа в страната.

Робърт Мали, дългогодишен американски дипломат, който беше главен преговарящ по сделката между САЩ и Иран, изглежда е бил от интерес за Мароко през 2019 г. Сред номерата на лица, станали цел на клиенти на NSO, между които саудитското правителство, е и този на египетския премиер Мостафа Мадули.

Смята се, че както Саудитска Арабия, така и ОАЕ са таргетирали президента на Ирак Бархам Салих, който е близък до САЩ. Нито Саудитска Арабия, нито ОАЕ са отговорили на исканията за коментар. Журналистите признават, че все още не са получили възможност да анализират данните от смартфоните на споменатите лица, за да открият следи от програмата “Пегас”.

По-рано неправителствената организация “Забранени истории” и 17 медии от различни страни публикуваха разследване, в което се твърди, че редица страни предполагаемо са шпионирали 50 000 души по света, използвайки израелски софтуер за мобилни телефони.

Правото да се използва е предоставено изключително на държави и правителствени агенции със специално разрешение от израелските власти, което трябва да се издава за всеки отделен случай.

NSO Group твърди, че приложението се използва за борба с престъпността и тероризма, и нарече клевета данните от разследването на тайното събиране на информация за журналисти, политици и защитници на правата на човека. По-късно разработчиците на приложението признаха възможността за злоупотреба от някои от клиентите на NSO Group.

 

Източник: inews.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар