“Стандарт енд Пуърс” понижи кредитния рейтинг на ЕС след “Брекзит”

Бизнес, Европа, Политика, Финанси
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

S&PРейтинговата агенция “Стандарт енд Пурс” (S&P) понижи кредитния рейтинг на Европейския съюз с един пункт от АА+ на АА със стабилна прогноза. Причината е нарасналата несигурност в Европейския съюз, след решението на Обединеното кралство да напусне Общността, предаде “Франс прес”.

“След решението на избирателите в Обединеното кралство за напускане на ЕС в резултат на референдума от 23 юни, ние преоценихме нашето мнение за сплотеност вътре в ЕС, което сега смятаме, че е по-скоро неутрален, отколкото положителен рейтингов фактор”, посочват “Стандарт енд Пуърс”.

Според агенцията блокът може да има по-малка бюджетна гъвкавост след оттеглянето на Великобритания.

Въпреки понижението с една степен, кредитният рейтинг на ЕС запазва стабилна перспектива. Това означава, че в средносрочен план няма да е нужно допълнително понижаване.

В понеделник “Стандарт енд Пуърс” понижи кредитния рейтинг и на Великобритания от ААА до АА. Аргументът беше, че резултатът от референдума “ще доведе до по-малко предвидлива, стабилна и ефективна законова рамка в страната”.

Неравномерното гласуване, при което Шотландия и Северна Ирландия подкрепиха оставането, може да причини по-значителни конституционални въпроси за страната като цяло, отбеляза още рейтинговата агенция.

Източник: Mediapool

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Вижте още
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар