“Стандарт енд пуърс” потвърди кредитния рейтинг на България, чака влизане в еврозоната

Технологии
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Международната рейтингова агенция “Стандард енд Пуърс” (Standard & Poor’s) потвърди рейтинга на България и положителната перспектива, се посочва в съобщение, разпространено от пресцентъра на Министерството на финансите (МФ).

От международната рейтингова агенция “Ес енд Пи глоубъл рейтингс” (S&P Global Ratings) подчертават, че България все още не отговаря на критерия за ценова стабилност от критериите за конвергенция, които всички страни трябва да изпълнят преди да се присъединят. От рейтинговата агенция смятат, че дори България да не се присъедини към еврозоната през 2025 г., това вероятно ще се отложи само до 1 януари 2026 г.

От “Ес енд Пи глоубъл рейтингс” потвърдиха дългосрочния и краткосрочния кредитен рейтинг на България в чуждестранна и местна валута ‘BBB/A-2’. Перспективата пред рейтинга остава положителна.

Ако бъде сформирано стабилно правителство бързо след изборите през юни и се избегне продължителен период на нестабилност, какъвто имаше през 2021-2023 г., не се очаква да има съществено забавяне на присъединяването на страната към еврозоната, посочва рейтинговата агенция “Ес енд Пи глоубъл рейтингс”.

Въпреки застаряването и намаляването на населението в трудоспособна възраст, от рейтинговата агенция приемат, че икономиката на България има силни перспективи за растеж през следващите няколко години. Те прогнозират реален растеж на брутния вътрешен продукт (БВП) малко под 3% средно през 2025-2027 г., подкрепен предимно от увеличеното вътрешно търсене.

Прогнозата показва, че потреблението ще остане силно на фона на устойчив пазар на труда с почти рекордно ниски нива на безработица и положителен растеж на реалните заплати. В същото време достатъчно средства от Европейския съюз (ЕС) ще подкрепят инвестиционната активност за няколко години. Рейтинговата агенция оценява наличните грантове и заеми за България по Многогодишната финансова рамка (МФР) на ЕС за периода 2021-2027 г. и Next Generation EU (NGEU) на значителни – около 29% от прогнозния БВП за 2024 г., се посочва още в документа.

Според “Ес енд Пи глоубъл рейтингс” България има едни от най-добрите фискални резултати от страните в Централна и Източна Европа и от рейтинговата агенция оценяват, че текущите фискални планове ще доведат до дефицити под 3% от БВП до 2027 г., запазвайки дълга, нетно от ликвидни държавни активи, около 20% от БВП до 2027 г.

От рейтинговата агенция добавят, че очакват дефицитът по текущата сметка да остане средно 1% от БВП и ще бъде свръхфинансиран от фондовете на ЕС и от приток на преки чуждестранни инвестиции.

“Ес енд Пи глоубъл рейтингс” отчитат, че могат да повишат рейтинга през следващите две години, потенциално с няколко степени, ако България стане член на еврозоната. От рейтинговата агенция допълват, че биха ревизирали перспективата пред рейтинга на стабилна, ако перспективата за присъединяване на България към еврозоната стане по-малко вероятна.

На 14 май т.г. управителят на Българската народна банка (БНБ) Димитър Радев по време на конференцията “България в еврозоната, кога?” заяви, че България възможно най-скоро трябва да финализира процеса на европейска интеграция чрез присъединяване към еврозоната. По думите му забавянето на пълната интеграция на България в ядрото на Европейския съюз, каквото е еврозоната, има своята цена и тя непрекъснато се увеличава. Той посочи, че мащабът на загубите се измерва не с милиони, а с милиарди.

Източник/ци: gong.bg, dir.bg


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар