Стармър потвърди края на схемата за депортиране в Руанда на търсещи убежище

Стармър потвърди края на схемата за депортиране в Руанда на търсещи убежище

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Британският премиер Киър Стармър днес потвърди, че новосформираното му правителство няма да продължи политиката на предшественика си за депортиране на търсещи убежище лица в Руанда, с което сложи край на тази схема преди да е излетял и един самолет към африканската държава, съобщи Ройтерс.

“Схемата Руанда беше мъртва и погребана още преди да започне. Тя никога не е била възпиращ фактор (за пресичането на Ламанша с малки лодки)”, каза Стармър на пресконференция.

“Не съм готов да продължа с трикове, които не действат като възпиращ фактор.”

След като видя как обещанието на Риши Сунак да “спре лодките” се провали, докато повече от 300 млн. лири бяха похарчени за схемата в Руанда, без да излети нито един полет за извеждане, лейбъристите дадоха друго обещание на избирателите – да “разбият престъпните банди с лодки”, съобщи “Гардиън”, цитиран от БТА.

Вестникът отбелязва, че в манифеста на партията се казва, че тя ще създаде ново Командване за гранична сигурност, включващо стотици специализирани следователи, разузнавачи и служители на трансграничната полиция. Новото правителство планира да използва парите, спестени от отмяната на политиката за Руанда, за да финансира звеното, което да “преследва, пресича и арестува отговорните за тази гнусна търговия”.

Британски премиер Киър Стармър заяви на министрите по време на първото заседание на новия кабинет, провело се на “Даунинг Стрийт 10”, че ги очаква “огромно количество работа”, съобщи ДПА.

Стармър каза на екипа си, че за него е било “чест и привилегия” да бъде поканен от краля да състави правителство, след като постигна историческа победа на изборите по-рано тази седмица. 

“Сега провеждаме първото си заседание на кабинета. Така че ви приветствам с добре дошли. Имаме огромно количество работа за вършене, така че сега продължаваме с работата си”, заяви той.


Снимка: БТА/АР

Той беше посрещнат с бурни аплодисменти от министрите от кабинета, които той назначи вчера и до голяма степен съвпадат с неговото “правителство в сянка” преди изборите, докато лейбъристите бяха опозиция.

ДПА посочва, че Стармър ще направи своя дебют на международната сцена като премиер на Великобритания следващата седмица, когато ще присъства на срещата на високо равнище на НАТО във Вашингтон.


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар