Стартъпи очакват да добиват чрез сондажи естествен водород на цена $1 за килограм

Технологии
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

“Чувствам се като в стая на ентусиасти за внос на китово масло и ентусиасти за добив на въглищен нефт, точно преди откриването на петрола.” С тези думи бе впечатлена аудиторията по време на срещата на високо равнище за водорода, организирана в Лондон през тази седмица, която бе подкрепена от Financial Times. Точно тази фраза обобщава настроението на компаниите за естествен добив на водород и техните инвеститори в момента: всички са уверени, че са на път да направят нещо голямо и чакат светът да узрее за технологията.

“Честно е да се каже, че вероятно сме в точката, в която шистовата индустрия в САЩ беше преди 20 или 25 години, като някои мислители там предлагат неща, които повечето конвенционални хора в нефтения и газовия сектор смятаха, че никога няма да проработят”, заяви Иън Мънро, главен изпълнителен директор на стартъп за добив на естествен водород Helios Aragon. “Достигнахме до този извод преди няколко години, но мисля, че имаме все по-голям интерес, тъй като хората започват да публикуват данни от стартъпи като Gold Hydrogen и имат успешни кладенци. А виждаме сондиране на други места и инвестиции – вече се надделява над този скептицизъм, но в крайна сметка ще трябва да се пробиват кладенци за водорода, смята експертът.

В началото на тази година Геоложката служба на САЩ предположи в доклад, който все още не е публикуван, че пет трилиона тона H2 могат да бъдат намерени под земята. Това е повече от достатъчно, за да отговори на днешното търсене на сив водород от около 90 милиона тона годишно, уточнява изданието Hydrogen Insight.

Водородът може също да се генерира непрекъснато под повърхността, въпреки че още не е ясно колко бързо се възстановява. Учените наричат този добив с причудливото име “златен водород” – газът се добива от определени геоложки каверни на сходен принцип с добива на геотермална енергия.

“Твърде рано е да се поставят цифри”, предупреди Бенджамин Мий, изпълнителен директор на HyTerra, която се стреми да започне сондажи на първите си кладенци в Канзас през третото тримесечие на тази година. “Не бих се изненадал, подобно на нефта и газа, ако започнете да го търсите и проучвате – задайте въпроса, преди да започнете да строите електролизери, погледнете под земята, просто се уверете, че там няма подповърхностен водород , чакащ да бъдат разработен”, аргументира се Мий.

“Ако можете да накарате нещо да работи, геологията, сама по себе си, се повтаря , така че се отварят огромни области за проучване. Ако намерите едно откритие, то можете да следвате тенденцията в определени басейни”, отбеляза още Мънро.

“Ние вярваме, че можем да произвеждаме водород на повърхността за долар на килограм или по-малко. За разлика от изкуствения водород, който е 6-8 австралийски долара в Австралия”, каза Нийл Макдоналд, управляващ директор на Gold Hydrogen, която вече е направила две сондажи тестови кладенци в своя проект в Южна Австралия.

Той добави, че сондажите за водород избягват редица разходи за възобновяемо производство на H2, от добива на материали за слънчеви панели и вятърни турбини, изграждането им в огромни площи земя и осигуряване на водни ресурси и настройка на електролизатори.

“Не е нужно да харчим стотици милиони долари, преди да произведете един килограм водород”, каза Макдоналд, като отбеляза, че всеки кладенец ще струва около 1 милион долара или по-малко за пробиване, мащабиране до 10 милиона долара за извличане на достатъчно за употреба в Австралия. В същото време газохранилищата за водород могат да бъдат използвани според търсенето, вместо да се налага постоянно да генерирате H2 и след това да се търси друго място за съхранението му.

Нежелание от големите инвеститори

Въпреки шума около естествения водород, големите енергийни компании изглежда не са склонни да инвестират в областта, като много от участниците в конференцията изразяват опасения, че извличането на H2 от подземните повърхности, както и отделянето му от други подземни газове като азот и хелий, все още не е доказано и ефективно икономически.

Инвеститорът и анализаторът Майкъл Либрайх по подобен начин посочи, че производството е само един елемент от цената на чистия водород. Също така естественият водород все пак пак трябва да бъде транспортиран до мястото, където ще се използва и това ще е на висока цена.

“Производство, транспорт, съхранение, дистрибуция, използване — точно както вие можете да ми дадете безплатни електролизни машини и аз все още не мога да направя евтин водород. Същото е и тук – вие можете да ми дадете геоложки добит водород, а аз не мога да ви дам евтина суровина според цялата верига на доставки”, аргументира се той.

Но стартиращите фирми и техните ранни инвеститорски подкрепи все пак са уверени, че по-големите фирми ще посегнат и към естествения водород.

“Мисля, че нашата работа е просто да се уверим, че внасяме доверие в това, което се опитваме да постигнем, и го преследваме по начина, по който обикновено бихме направили за всяко произвеждащо газово находище на сушата”, каза Мий, добавяйки, че очаква това да бъде първата от множеството вълни компании за естествен водород.

“Виждате опита на големите петролни компании с шистовата индустрия, навлизайки, когато е доказано действаща”, отбеляза Мортен Стал, инвеститор на рисков капитал в природен водород.

“Чувствам се много уверен, че ще се преместят в тази посока, защото това отговаря толкова добре на техния набор от умения. Но историята също ще ви каже, че ще изчакат, докато се почувстват готови”, добави той. “От решаващо значение за развитието на индустрия, която ще бъде капиталоемка, е да привлечем по-големите и традиционни енергийни компании и съм сигурен, че това ще се случи.”

Загриженост за околната среда

С откритото “ухажване” на големите петролни компании като ExxonMobil, Shell и Woodside – това повдига въпроси относно въздействието върху околната среда на сондиране за естествен водород. Дори и ако тези газови находища са “безвъглеродни”.

“Ако проектите проработят, пълните кладенци, които ще имаме край испанския град Монсон [потенциален резервоар за водород в Испания] ще заменят 600 вятърни турбини”, твърди Мънро. “Кладенците, когато произвеждат, са високи около два метра, много малки, а производствената фабрика е може би с размери сто на сто метра.”

“Да, винаги ще има съпротива, хората просто не харесват сондажите, но това е най-чистата форма на водород и ако работи, е най-евтината”, продължи той, отбелязвайки, че водородът в Монсон се очаква да да бъде много по-дълбоко под земята от подземните водни ресурси, като има и слой сол между двата сондажни хоризонта.

“Не е по-различно от геотермалния добив на енергия”, уточни още Мий.

Държавна подкрепа

Единствените места, където естественият водород е проучван досега, са местата, където разпоредбите са променени, за да позволят търсенето на златен водород. “Надяваме се с лобиране и тъй като естественият водород влезе в дневния ред, че можем да прокараме това законодателство”, смята Мънро. Според него някои държави са по-склонни да обсъждат темата от други.

“Геологията в Обединеното кралство е отлична, но най-малко възприемчивото правителство, с което се опитваме да разговаряме.Нние просто не можем да организираме среща, в момента просто няма интерес към естествения водород, “, отбеляза той.

Междувременно разговорите са по-обещаващи в Германия и Унгария.

“Колкото по-на изток отивате, толкова повече се съсредоточавате върху енергийната сигурност и се опитвате да стимулирате нова индустрия, промишленост, в която не се сондират за въглеводороди”, каза Мънро.

Той добави: “Законодателството е ключът, защото именно то ще доведе до по-големи компании с техния набор от умения, те ще могат да направят своите бизнес аргументи. По същество се нуждаем от по-големите компании да сондират с по-бързи темпове, но не можем да направим това без законодателство”, споделя опита си експертът.

Допълнителни приходи от хелий?

Стартъпите HyTerra и Gold Hydrogen очакват също да имат малки количества хелий за извличане от същите обекти, които изследват за водород. Докато хелият обикновено се генерира в резултат на процес, различен от генерирането на водород – като радиоактивно разпадане на материали в гранитни скали от земната кора. В случая с водорода двата газа вероятно ще се натрупат в един и същ подземен басейн.

“Мисля, че това е чудесна възможност”, каза Макдоналд. “Не само, че можем да имаме прекрасен ресурс от естествен водород, но и хелият да дойде заедно с него, това е подарък.”

Той добави: “Хелият е много разпространен, много оскъден по света, продава се за 450 долара за хиляда кубични фута и това ще помогне за бързото комерсиализиране на проекти за естествен водород по света.”

“От гледна точка на рентабилността, разбира се, бихте го разглеждали като част от вашия източник на приходи”, каза Мий на срещата в Лондон. Той направи по-предпазлива оценка впоследствие като припомни , че високите цени на хелия днес се дължат главно на недостига на доставки, особено от Русия. Затова е възможно в бъдеще доставките да не останат на сегашните високи нива.

 

Източник/ци: gong.bg, dir.bg


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар