Стартъп започна да селектира ембриони с добри гени

Технологии
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Стартъп, свързан с кадри на милиардера Питър Тийл, започна да селектира ембриони с добри гени. Така компанията Orchid позволява на родителите да изберат кои ембриони искат да бъде инкубиран и роден в след това.

В интервю с Wired, Нур Сидикуи, 29-годишният основател стартъпа, говори много за намаляване на страданието чрез скрининг на геноми на ембриони.

За разлика от конкурентите си, които разглеждат само тесни масиви от генетична информация, свързана с рак и други заболявания, Orchid секвенира целите геноми на ембрионите. Въпреки всичките си добри намерения обаче Сидикуи изглежда отказва да види, че изборът на ембриони въз основа на това дали имат “добри гени” може да се нарече евгеника. Всъщност, “евгеника” буквално означава “добри гени”.

В интервюто с Нур Сидикуи се появяват доста интересни факти. Баба ѝ например е била болна от генетично заболяване, водещо до намалено зрение. Ако те са имали достъп до услугите на Orchid преди време, то нито Сидикуи, нито майка ѝ щяха да се появят на бял свят. Според критиците Orchid на практика си играе на Бог, решавайки кой ще живее и кой не.

Сидикуи обаче отговаря, че цели да намали страданието и притеснението на родителите.

Източник/ци: nixanbal.com, it.dir.bg


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар