Стартъп създава ракета, способна да изведе хора в орбита

Технологии
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Новозеландският стартъп Rocket Lab представи своя чисто нов космически апарат, носещ името Neutron. Той представлява ракета-носител за многократна употреба, технически способна да изпрати екипаж от осем астронавти в орбита. Първият поет ще се осъществи през 2024 година, заявяват от компанията.

Първият полет е насрочен след 3 години

Снимка: Rocket Lab

Според компанията, ракетата е подходяща както за мисии в дълбокия космос, така и за човешки космически полети с туристически цели. Летателният апарат е висок около 40 метра, което означава, че е малко по-малък от ракетата Falcon 9 на космическата компания SpaceX.

Той е проектиран така, че да може да носи полезен товар от 1,5 тона чак до Марс.

Предишната ракета на компанията – Electron – до момента е стартирала успешно 18 мисии от 2017 г. насам. От екипа на Rocket Lab се надяват да я направят отново използваема, след като основният ѝ бустер потъна в океана.

Стартъпът от Нова Зеландия също така обяви плановете си да се трансформира като корпорация, чиято стойност е 2,1 милиарда долара. Това е част от плановете му да стане публична компания. Новината идва, след като друг проект – Virgin Galactic на бизнесмена Ричард Брансън – през 2019 г. стана първата частна публична компания, занимаваща се с космически туризъм.

Източник/ци: nixanbal.com, it.dir.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар