Стартът използва AI за редактиране на човешка ДНК

Технологии
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Базираната в Бъркли компания Profluent заяви, че изпозва генеративен изкуствен интелект за редактиране на човешка ДНК, предава Futurism.

Както съобщава New York Times, стартъпът е вкарал огромни количества биологични данни в голям езиков модел (LLM). Те са съчетани с информация за редакторът на гени CRISPR.

Целта на Profluent е създаването на генни редактори, които са по-ефективни и способни от съществуващите. Избраният от тях метод за постигане е свързан с интеграцията на изкуствен интелект.

Profluent също така твърди, че вече е използвал един от тези генни редактори, наречен OpenCRISPR-1, за редактиране на човешка ДНК.

Компанията допълва, че това е “първият в света генен редактор с отворен код и AI“, който е “проектиран от нулата от изкуствения интелект“.

Нашият успех сочи към бъдеще, в което изкуственият интелект прецизно проектира това, което е необходимо, за да се създаде набор от индивидуални лекарства за болести“, каза съоснователят и главен изпълнителен директор Али Мадани в съобщение за пресата. “За да стимулираме иновациите и демократизацията в редактирането на гени, с цел да издърпаме това бъдеще напред, ние предоставяме продуктите от тази инициатива с отворен код.”

Докато компанията предлага с отворен код своя AI модел, тя пази самата AI технология в тайна. Засега това е по-скоро доказателство за концепцията и все още не е ясно дали OpenCRISPR-1 ще може да съвпадне или да надмине съществуващите CRISPR модели, както посочва NYT.

Освен това, както казаха експерти пред вестника, това, което наистина спъва областта на редактирането на гени, е броят на предклиничните проучвания, които показват дали тези редакции са безопасни и ефективни. Въпреки големия оптимизъм, учените все още са загрижени за възможните странични ефекти от редактирането на човешка ДНК.

 

Източник/ци: nixanbal.com, it.dir.bg


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар