Стево Пендаровски: Ужасните сцени в Афганистан не бяха възможни, докато войниците ни бяха там

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Президентът на Република Северна Македония Стево Пендаровски заяви, че ужасните сцени, на които в момента светът става свидетел в Афганистан, са били невъзможни, докато в страната са били македонските войници, пише вестник “Нова Македония”.

Изявлението на държавния глава бе направено на церемония по повод Деня на Армията на Република Северна Македония.

“Ужасните сцени, идващи от тази страна през последните дни, не бяха възможни, докато нашите войници заедно със 130 000 миротворци от 50 държави по света бяха там. Ето защо реших да наградя с Орден за заслуги всички членове на армията, които са били на мисии в Афганистан през последните две десетилетия. Нашите войници го заслужават”, каза Пендаровски.

Той припомни, че през 2002 г. македонските власти са взели трудното решение да изпратят свои военни в Афганистан въз основа на Резолюция 1386 на Съвета за сигурност на ООН.

“Въпреки че току-що бяхме излезли от вътрешния конфликт, Събранието през август 2002 г. с пълен консенсус на всички политически субекти, без нито един гласувал против, взе първото решение за участието ни в международната мисия ISAF”, добави още македонският президент.

През тези 19 години над 3300 военнослужещи от македонската армия са участвали в международната мисия, като страната не е дала нито една жертва.

“Близо 20 години, македонските миротворци помагаха на народа на Афганистан да живее в по-стабилна среда и всичко това без да дадем нито една жертва”, заключи Стево Пендаровски.

Източник: dir.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар