Стефан Манов: В цайтнот сме за машините за чужбина – Избори – България

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Ние сме вече в ключов цайтнот относно машините за гласуването в чужбина, предупреди в интервю за БНР Стефан Манов, член на Обществения съвет към  Централната избирателна комисия. Машините за чужбина още не са програмирани, заяви Манов.

„Аз не чух ЦИК да се похвали, че те са готови и чакат на склад.“

„Почти нищо не върви по план. Тези избори са едно огромно предизвикателство. ЦИК стартира с летящ старт с невероятно натоварване“, коментира Стефан Манов.

Според него в първите седмици на своя мандат Централната избирателна комисия е допуснала „няколко крупни грешки„, а забавянето по думите му към днешна дата е три седмици.

Стефан Манов не е съгласен, че информационната и разяснителна кампания е организирана оптимално.

„Тя е лошо организирана. 100 машини за страната са 3 средно на избирателен район. Това няма да позволи в рамките на десетина дни хората да пипнат и видят една машина.“

Още на 13 май Общественият съвет на ЦИК е изпратил своите препоръки за организиране на разяснителна кампания, уточни Манов.

Какво приложение за мобилен телефон или симулатор на сайта на ЦИК ще помогне на хора, които ги е страх да си получават пенсията чрез банкомат и ходят и се редят на огромни опашки в Covid ситуация по пощите?“

Според Манов е трябвало именно в пощите да бъдат поставени демонстрационни машини.

„ЦИК и РИК не са специализирани в рекламния бранш. Трябваше да бъде наета специализирана фирма, която да извърши истинска рекламна кампания, както се рекламира нов продукт на пазара.“

За една бройка машинното гласуване щеше да катастрофира, коментира Стефан Манов в предаването „Неделя 150“.

По думите му  търговският спор между ЦИК и „Сиела“, който се разрази в медиите, „не прави чест и на двете страни“. Представител на фирмата е бил на среща с новия състав на ЦИК още на 13 май, остават неясноти защо не са се разбрали тогава и защо обществената поръчка е била обявена чак на 4 юни, изтъкна Манов.

Стефан Манов отправи и друга критика към ЦИК – че в началото на своя мандат е излязла с грешни послания за регистрация по настоящ адрес заради гласуването на 11 юли, като още тогава е било ясно, че това е нонсенс.

Относно злоупотребите с изборните гласове Манов отбеляза, че достъпът до наблюдение върху изборния процес непропорционално е бил ограничен и сведен само до компютърни специалисти.

Източник: inews.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар