Стефан Софиянски е готов с нова Конституция

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:
Стефан Софиянски пише нова Конституция, която дори вече е завършена.

Заедно с група съмишленици, той предлага ново мажоритарно изборно начало, но не само на парламента, а и на Министерския съвет и областните управители.

Това заяви бившият кмет на София в ефира на Bulgaria on air.

“В нашия вариант на основния закон Министерският съвет се избира пряко от Народното събрание, но поименно. Избират се областните управители, променя се регионалното деление на България на шест области”, отбеляза той в студиото на “България сутрин”.

 

По думите му сегашната Конституция, приета през 1991 г. е била добра за времето си.
“Тогава обаче все още България беше член на Съюза за икономическа взаимопомощ и Варшавския пакт. От 2007 г. насам сме член на ЕС и като такъв трябва по нов начин да градим обществените си отношения. Това е необходимо, за да бъдем конкурентоспособни и силни в общността”, допълни Софиянски.

 

Според бившия кмет на София посредством мажоритарна избирателна система трябва да бъдат избирани не само депутатите, но и областните управители и МС.

 

“Търсим баланс и взаимодействие между властите. А основният закон предвижда разделение на страната на шест области – Мизия, Тракия, Добруджа, Струмска, Златията – Западна България и Странджа Сакар”, каза още той.

Коментари

Коментара


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар