Стефан Софиянски: Притеснявам се за живота на моя сват Васил Божков – Общество – България

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

“Притеснявам се за живота на моя сват Васил Божков! Притеснението ми е свързано с това, което се случи с покойния Аледаме. Но знаете ли, по-добре, че така стана – тук да се изяснят нещата и да се приключва вече с всичко около него. А защо е решил точно сега да се върне, аз не мога да анализирам и дори да коментирам неговото решение”, сподели още бившият столичен кмет. Той каза, че в момента се намира в селото си Поручик Чунчево край морето и си почива активно.

Снахата на Васил Божков Ива Софиянска също не отиде до летището да посрещне именития си свекър.

“Да, близка съм на Васил Божков и да, стоя зад гърба му. Но моля ви повече не искам да говоря”, каза пред репортер на вестника бившата водеща от Нова тв и майка на двете внучета на Божков от сина му – Антон.

Нов ден, нов живот, отново съм на път! С това послание от борда на самолета бизнесменът Васил Божков, за когото у нас има издадена заповед за арест, потегли вчера сутринта за София. Минути преди 15 часа той кацна на терминал 1 на софийското летище. На ВИП-а вече го чакаха адвокатите му, както и автомобили на Охрана на съдебната власт, които го отведоха първо за медицински прегледи, след което към ареста.

Че Васил Божков се предава, стана ясно вчера сутринта. Тогава хазартният бос пусна пост в социалните мрежи, че се прибира в България. За плановете му са били посветени най-близките му хора, които се броят на пръстите на едната ръка. Останалата му свита не е подозирала за завръщането му и е била шокирана от новината.

Уговорката по предаването е направена от адвокатите на Божков. Досега той на няколко пъти казва, че се връща в родината, където го чакат обвинения, но това така и не се случи. По думите на адвокат Георги Гатев пътуването е трябвало да се осъществи още през май месец, но е имало определени спънки.

“Днес се прибирам. След всички пречки, които Гешевата прокуратура и другите инструменти ми създадоха”, написа бизнесменът. Той изкара 3 г. и половина в Дубай. Там замина малко преди разследващите да го погнат и да му повдигнат 19 обвинения.

Част от тях са по т.нар. “хазартно” дело, по което е обвинен, че от 2014 г. е ръководил престъпна група за изнудване, пране на пари, подкупи и длъжностни престъпления. Наскоро стана ясно, че разследването е спряно, тъй като са изпратени две молби за международна правна помощ до Обединените арабски емирства, на които не е получен отговор. В тези случаи производството по делото се спира до получаване на съответния отговор.

Срещу Васил Божков се води и още едно дело – за насилствени криминални действия – побои, закани за убийства и убийства. Прокурорски свидетел под номер 532 твърди, че хазартнят бос е поръчал атентата с гранатомет срещу Алексей Петров.

Божков е разследван задочно и по глава първа за престъпления срещу Републиката. Според обвинението той е финансирал протестите през 2020 година срещу Иван Гешев и Бойко Борисов. Покрай него бяха обвинени и прекараха известно време в ареста негови близки, както и негови бизнес партньори.

От своя страна Божков твърди, че бил жертва на престъпление, тъй като е бил изнудван от Бойко Борисов, Владислав Горанов и Севделина Арнаудова. Тримата дори бяха задържани за 24 часа по сигнала на бизнесмена, но арестът им се оказа незаконен. Бизнесменът обеща да предостави доказателства срещу тях, но това така и не се случи.

Появата на Васил Божков активизира службите. Летище София позеленя от служители на Гранична полиция. Тъй като за него има издадена заповед за задържане, именно граничните власти са длъжни да го задържат. “Кацнах. Имам среща с бухалките”, гласеше първият пост на боса на родна земя.

Близки до хазартния бос споделят, че той предпочита максимално бързо да уреди взаимоотношенията си с разследващите. Предполага се, че решението му да се прибере е продиктувано от сделка с прокуратурата да не лежи в кауша. В ръцете на обвинението е следващият ход – дали ще поиска от съда постоянното му задържане.

Източник: inews.bg


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар