Стефан Янев: Войната с купения вот е в разгара си. Не сме извънземни и ние правим грешки! (На живо)

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

В момента у нас има лидерска криза. Ролята на политика е да бъде визионер. Партиите трябва да бъдат водещи в обществото. Партиите трябва да следват хората, а не обратно.

Това заяви министър-председателят  Стефан Янев в интервю по БНР.

 

Длъжни сме да направим всичко по силите си, за да го минимизираме купения вот, ако не успеем да го предотвратим напълно и да предоставим усещането на хората, че техният вот е отишъл където те са пожелали, защото това е силата на демократичния избор, подчерта Янев в интервю за предаването „Неделя 150“.

„Не броя дните от поемането на властта, но лесно може да се сметне от 12 май насам. Усещането е, че са минали ако не години, то поне месеци в усилена работа в търсене на решения, които не винаги са лесни и за които не винаги има време“, посочи Янев.

Войната с купения вот е в разгара си. Тук не говорим за война, а за методична дейност на правоохранителните органи, които имат своите познания по темата, източници и възможности и правят необходимото, за да предотвратят това грозно явление, което на практика подкопава демокрацията, подменя реалния вот на хората.

 

Длъжни сме да направим всичко по силите си, за да го минимизираме, ако не успеем да го предотвратим напълно и да предоставим усещането на хората, че техният вот е отишъл където те са пожелали.

„Служебното правителство се опитваме и работим в рамките на закона и в рамките на правомощията, които имат правоохранителните органи. Те са отворени за институционално взаимодействие с обвинението, съда и всички органи на държавната власт, които имат отношение.

 

Ако държавното обвинение казва едно или други, те трябва да бъдат питани какви са мотивите им.

 

Изразявам подкрепа към ръководството на МВР и министър Рашков за това, че правят необходимото в рамките на закона да се борят с това явление, което е неприсъщо на демократична държава в 21 в.

 

Смятам, че ще има ефект, защото важното е, че оценката на всички тези действия я дава обществото. Когато то види, че неговите изконни права се защитават с всички средства на държавата, независимо от крайния резултат, обществото ще оцени усилията и това, че изпълнителната власт и хората, които са активни, милеят за Родината и искат да защитават националния интерес и тази наша държава с хилядолетна история да има бъдеще и да просперира, разчитат точно на това – на действия на изпълнителната власт, които отразяват техните желания и тяхното разбиране за правова държава и реални правила”, допълни Янев.

 

Не сме извънземни, и ние прраиим грешки, но ги попряваме и вървим напред. Няма да правим компромиси с хора, които не стават. Ще се разделяме с тях, каза премиерът

 

Очакванията ми не бяха високи, но ме порази мащабът на това, което заварихме, не очаквах нещата да са толкова драматични. Това каза премиерът Стефан Янев.

 

„Икономиката и обществото, когато поемат глътка въздух и започнат да се освобождават от страха си, ще намерят точния начин и точните отговори на това кой какво говори – дали е манипулативно, предизборно и дали има основание за всички обвинения, които вървят в публичното пространство“, заяви Янев.

„Това, което заварихме, вече е пред очите на обществото. Дали е узаконен хаос, дали е картина, която трябва да ни притеснява? Със сигурност да! Не бих казал, че съм очаквал да заваря нещо по-различно. Очакванията ми не бяха високи, но ме порази мащабът на това, което заварихме. Не очаквах нещата да са толкова драматични. Картината не е добра, но тази картина не е до голяма степен неизвестна на нашите сънародници. Ние сме знаели, че нещо не е както трябва, но сега виждаме мащаба. Това не е ревизия, защото не сме си поставяли такава задача. Времето е малко и не ни е това задачата. Задачата ни е да подготвим изборите и се опитваме там да съсредоточим усилията си, но казахме на хората, че ще бъдем открити и прозрачни и ще ги запознаваме с това, което заварваме. Всичко това, което е извадено и показвано към момента, няма претенции да бъде ревизия“, заяви премиерът.

„Там, където известните до момента данни дават основания за данни за нарушения или престъпления, вече са предадени на компетентните органи. Това не ни е основната задача и не бързаме да демонстрираме нещо, което не е доказано. Има вече документи, които са дадени в прокуратурата, може би ще има и други, но когато бъдат дадени, тогава ще бъдат оповестени“, посочи той.

 

Очаквайте подробности. 

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар