Стефан Янев: Въпросът за махането на шефовете на ДАНС и ДАР е реторичен – Политика – България

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Въпросът за махането на шефовете на  Държавна агенция “Национална сигурност” и Държавна агенция “Разузнаване” Димитър Георгиев и Атанас Атанасов е реторичен. Това обяви в “Панорама” служебният премиер Стефан Янев. От думите му стана ясно, че към момента не стои въпросът за тяхното уволнение, но се търси начин двамата да бъдат отстранени от постовете. По този начин щяло да се положи основата за бъдещо ново ръководство на двете служби, обяви премиерът. Така и не стана ясно обаче какво точно ще се случи, ако двамата откажат да напуснат постовете си.

“Тези хора се дискредитириха пред обществото с волеизявлението си да ползват неплатен отпуск за дълго – за периода на действие на служебния кабинет, а може би и отвъд. По този начин бих казал, че са нарушени и съответните устройствени закони, съгласно които уронване престижа на службата води до наказание”, обяви той. “Така че въпросът мисля, че е ясен. Ще търсим вариант за тяхното отстраняване и съответно поставяне началото на ново ръководство, така че тези служби да работят в интерес на гражданите, в интерес на държавата, а не в нечии чужди интереси. “Чужди” не значи на чужда държава, а предпологаемо на политически или други интереси”, уточни Стефан Янев.

“Проблемът, смятам, ще се реши днес”, каза пред “Сега” служебният вицепремиер и вътрешен министър Бойко Рашков. По думите му двамата шефове на служби са прекалили, тъй като са абдикирали в предизборен период, в който всички служби трябва да са на местата си и ръководителите им да работят за стабилността в държавата и провеждането на честни избори. “Взеха си неплатен отпуск, абдикираха, очевидно не искат да съдействат за честни избори. Затова нямат място в тези държавни органи”, обясни Рашков. И допълни, че постовете ще трябва да бъдат заети от други, отговорни хора.

Скандалът около двамата се развихри, когато се разбра, че на 7 май заедно са излезли в неплатен отпуск до 6 септември и не са се явили за среща със служебния премиер Стефан Янев. Те се появиха в Министерския съвет в сряда, но тогава пък Янев не ги прие. 

“Очевидно примерът на бившия министър-председател да се крие зад отпуски и болнични се оказа твърде заразен за неговите подчинени. Очевидно това няма как да стане без неговата благословия”, коментира ситуацията и президентът Румен Радев преди дни. “Абдикацията от отговорност към националната сигурност в предизвикателни за България етапи от шефовете на тези служби е ясен знак, че верността им е била и е в момента към Борисов, а не към България”, допълни той.

По закон председателите на ДАНС и ДАР се назначават с указ на президента по предложение на Министерския съвет. Мандатите им са 5 години и може да бъдат прекратени на редица основания, сред които оставка, навършване на 65 години, конфликт на интереси, при тежко нарушение или системно неизпълнение на служебните задължения, както и при действия, които накърняват престижа на агенцията.

Разликата в законите за ДАНС и ДАР е единствено, че за председателя на ДАНС се регламентира, че при предсрочно освобождаване новоназначеният довършва мандата, а за ДАР няма такова уточнение, т.е. новият шеф получава свой мандат.

Източник: inews.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар