Стефан Янев: В близките дни ще има нови интересни събития и разкрития за ГЕРБ

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Премиерът Стефан Янев призова днес да се престане с лепенето на етикети „скандални“ и вместо това да се следят резултатите от дейността. Анонсира, че в близките дни ще има нови интересни събития и разкрития.

„Ако се потвърди информация за връзки с незаконна дейност, ще преосмисля решенията си относно назначенията. Компромиси няма да се правят“.

 

Това заяви служебният министър-председател по време на посещението си в родната Поповица.

 

„Очевидно са възможни и обвинения, и жалби – всичко, което е в сценария на тази предизборна кампания“.

Така  Стефан Янев коментира сигнала на ГЕРБ до ЦИК, че кабинетът участва в предизборната агитация.

„Ако прави кампания, интересно е за кого, като не сме партиен кабинет, като работим за хората“, добави премиерът. И допълни, че именно за да чуе тях, е дошъл в Поповица.

 

Стефан Янев е в родното си село, където  се среща с Националното сдружение на кметовете на кметства, а по-късно ще присъства на традиционния местен събор.
„Да, в предизборна кампания сме. И да, изборите предстоят, като вече са добре организирани“, заяви Янев.

 

Премиерът каза, че вече има готовност за 800 секции в чужбина и е сключен договорът за логистична поддръжка на първите 9600 машини за гласуване. До края на следващата седмица очаква да са тук и по-голямата част от другите 1500, които ще бъдат подготвени с необходимия софтуер. Така планът, който е направила ЦИК, ще бъде изпълнен.

Запитан за обвиненията за скандални назначения в митниците на хора, които са били свързани с контрабандни канали, Стефан Янев призова да се престане с лепенето на етикети „скандални“ и вместо това да се следят резултатите от дейността. Анонсира и, че в близките дни ще има нови интересни събития и разкрития.

Премиерът каза също, че ако се потвърди информация за връзки с незаконна дейност, ще преосмисли решенията си относно назначенията и отсече, че компромиси няма да се правят.

Стефан Янев се съгласи, че кметовете на малки населени места имат проблем, който е общ с този на кметовете на общини – свързан е със самофинансиране, споделено финансиране и делегираните бюджети.

„Идеята е част от местните данъци да са на тяхно разположение. Но те са потърпевши като най-малки, защото са зависими от централизираното финансиране и от дейността на Общинските съвети“, описа той.

Премиерът направи уговорка, че не би могъл да взима решения относно тази ситуация, но е важно да се чуят позициите.

 

Премиерът да изиска чрез Министерството на финансите ревизия на общините – разпределят ли се средствата по закона, стига ли до малките населени места и как се харчат.

 

Това настоява Националното сдружение на кметовете на кметства пред министър-председателя Стефан Янев.

30-ина негови представители са на среща в читалище „Пробуда“ в родното село на премиера Поповица. Те имат идеята да се махнат структурите на общинските съвети и на тяхно място да се назначат местни старейшини, които да продължат да работят, но безплатно. „Защото е поле за корупция“, аргументира се шефът на Сдружението Румен Стоянов, кмет на Калофер. И заяви, че в момента 70 процента от съветниците не знаят за какво гласуват.

На тяхно място да има кметски съвети, в които да участват и кметовете, за да се чува и техните гласове. Но мажоритарно избрани, отново без заплати.

 

Третото искане на организацията е свързано с българските продукти. Родният етикет да бъде обвързан с роден ресурс. „Когато си купим сирене, то да е с българско мляко, същото да важи за колбаси, розово масло и други наши продукти, които компрометирахме“, даде пример Румен Стоянов.

Вече е разговарял за това с министъра на земеделието и храните Христо Бозуков, който също е на срещата в пловдивското село Поповица, родно на премиера.

 

По-късно днес Стефан Янев ще участва в Традиционния събор на Поповица, който се провежда под мотото „Празник на българския дух и традиции в моето родно село“.

 

Поканата за събора в Поповица Янев получи буквално в първите дни от встъпването му на „Дондуков“ 1. Отправила му я кметицата на селото Веска Мирчева. Честитила му с есемес и го подсетила, че на 19 юни в селото има събор. Миналата година чакали Янев за юбилейната среща на наборите му, която се провела на 10 октомври. Тогава програмата му била много натоварена и не успял да уважи събитието.

 

Днес обаче пристига в 17, 30 часа в местното читалище, където първо ще се срещне с кметовете на малки населени места. Една от темите е финансирането им. Около 19 часа премиерът ще отиде на площада, за да поздрави съселяните си.

 

Повечето от жителите на Поповица не познават добре Янев, тъй като отдавна я е напуснал. Бащината му къща е съборена. Местните знаят единствено, че е много образован и успял човек. Сега се вълнуват, че ще го видят наживо.

 

Кметицата на село Поповица Веска Мирчева поднесе изненада на служебния премиер. Още с пристигането му в селото тя му поднесе негов портрет, рисуван с въглен от смолянски художник. На него е изобразен самият министър-председател с костюм и вратовръзка, а на заден план е пейзаж от родната Поповица.

 

„Роден съм тук. 7-годишен съм напуснал Поповица, спомените ми са бледи, но топли за хората“, каза министър-председателят.  И обеща да идва, когато има време.

Той получи и кошница с традиционни местни продукти – биволско и краве сирене, фъстъци, мед и биологично чист липов цвят.

Към тях домакините прибавиха и колаж от черно-бели снимки на Стефан Янев като дете. На една от тях, заснета по време на детски лагер, той е по къси панталони, с шапка от вестник на главата и козирува пред обектива.

 

„Най-после ще му стиснем ръка. Не сме го виждали десетилетия. Беше дете, когато излезе от селото. Стана голям човек. Гордеем се с него“, радват се местните.

 

Най-възторжена е първата му учителка от детската градина Недка Димитрова. 76-годишната педагожка е сред първите посрещачи на служебния премиер.

 

„Беше кротко и умно дете. Играеше от малък на войник и отдаваше чест. Пушките му бяха любими. Дядо му го водеше и вземаше от детската градина“, припомня педагожката. Тя пази снимки от детството на Стефан Янев. И сега ще му каже, че много се надява изборите, които неговото правителство подготвя, да бъдат честни.

 

Източник: epicenter.bg

Абонирайте се за Informiran.net!
Последвайте нашия Telegram канал: https://t.me/informiranКоментари

Коментара


loading...There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар