Стефан Янев: Най-голямото ни богатство са хората – мъжете и жените с униформи

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Най-голямото ни богатство са хората – мъжете и жените с униформи. Поклон към тях! Благодаря Ви за службата!”.

С тези думи министър-председателят Стефан Янев се обърна към участниците по време на тържественото честване на 142-годишнината от създаването на Военноморските сили на Република България, предаде БНТ.

Премиерът отправи пожелания към офицерите и цивилните служители на ВМС да бъдат дръзновени и посветени на завета от нашите деди – да защитават родината. Той изрази благодарност и към семействата на военнослужещите за тяхната подкрепа в мисията им да бъдат стражи на родината ни.

В словото си премиерът припомни, че всеки българин трябва да помни делата на нашите предци, защитавали отечеството ни, като изтъкна постиженията на ветераните от Военноморския флот. Министър-председателят отбеляза добрата симбиоза между армията и бизнеса, като даде за пример участията на фирми в операции заедно с ВМС.

Стефан Янев бе категоричен, че трябва да градим визии, които гарантират именно завета на дедите – да бдим над отечеството.

В основата на тези визии не са платформите – те се сменят. В миналото е имало един тип оръжейни платформи, в момента имаме други, в бъдеще ще имаме още по-добри, отбеляза Янев.

Колкото и да се усъвършенства техниката, хората остават ключов фактор, допълни премиерът.

Командирът на Българските военноморски сили контраадмирал Кирил Михайлов бе отличен с Почетен знак на министерството на отбраната “Св.Георги” първа степен тази вечер по време на тържественото събрание-концерт, предаде БТА.

Наградата е за приноса му в операцията по търсене и спасяване на загиналия по време на международно учение край Шабла пилот майор Валентин Терзиев. За същата акция министерството отличи командира на минния ловец, участвал в операцията, както и четирима военнослужещи.

За приноса си в операцията по издирването на останките от самолета бе награден управителят на фирма “Хидроремонт” Иван Иванов. Той получи Почетен знак “Свети Георги” трета степен.

Отличени бяха още 8 души от частните компании, подпомогнали откриването на останките и черната кутия.

За приноса си към цялата операция след падането на самолета четирима души бяха наградени от началника на отбраната адмирал Емил Ефтимов.

“Благодаря ви за службата”, се обърна към участниците в тържеството премиерът Стефан Янев. Той уточни, че визиите за бъдещето са нещо много хубаво, особено когато гарантират, че са в защита на Родината. Янев подчерта още, че в основата на всичко са хората, които са и най-голямото богатство на армията.

Убеден съм в експертизата на българските ВМС, допълни адмирал Ефтимов. По думите му през тази година флотът е доказал, че техниката, с която разполага, я владее и използва прекрасно. Българските военни моряци винаги доказват, че обществото може да разчита на тях, каза още Ефтимов. Като безспорни отличници за отминалата една година той посочи екипажите на бойните кораби “Цибър”, “Смели”, “Бодри” и “Решителни”.

На събранието от губернатора на щата Тенеси в САЩ бе отличен мичман Тинко Димитров, който е служил в Постоянната делегация на България към НАТО. Наградата на българския военен моряк е за изключителния му принос в изграждането на партньорство с Националната гвардия на Тенеси

Източник: dir.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар