Стефан Янев: Намираме не просто хаос, а системен безпорядък и липса на правила (видео)

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:
Заварихме не просто хаос, а системен безпорядък и липса на правила. Това заяви премиерът Стефан Янев в началото на пресконференцията на Министерския съвет. В Министерски съвет започна брифинг, на който правителството представя отчета за дейността си встъпването в длъжност.

По думите на премиера това, което са заварили при встъпването си в длъжност е било хаос. „За съжаление колкото повече навлизаме в дълбочина, намираме нещо повече от хаос. По-скоро един системен безпорядък и липса на правила. Тази практика е част от негативната констатация, която намираме”, бяха точните думи на премиера Янев.

„В нормалната демократична практика за едно правителство се дава толеранс от 100 дни, но служебното правителство няма този комфорт. По Конституция и нормалната практика, животът му трае около 100 дни. Опитваме се да дадем отчет на направеното досега, което макар и един месец назад, на базата на това, което намираме и констатираме, изглежда, че е много повече от 1 месец“, посочи той.

Стефан Янев обясни, че в отчета си служебното правителство ще предложи и политики, с които да се излезе от негативните ситуации, които са били констатирани до момента.

 

„Застанали сме пред вас с вицепремиерите и някои от министрите от служебния кабинет и ще се опитаме да брифираме по отделни ресори по това, което е намерено и констатирано, както и с какви мерки и политики предлагаме да се излезе от ситуацията и да върнем някакво усещане за нормалност. Един от министрите, които присъстват тук, стана известен с метафора на това, което заварихме, затревените и източени язовири. Наистина е метафора и тази метафора се отнася и за другите сектори“, добави служебният премиер.

Силата на гражданите е, че те определят дневния ред. Колкото по-бързо го разберем, толкова по-добре. Служебното правителство прояви кураж, за да покаже каква е реалната картина, какво заварваме, продължи премиерът.

“Куражът се състои в това, че реалистичната картина показва нещо, което можем да наричаме корупция маскирана в законосъобразна форма. Принципите от които се водим са прозрачност и отчетност. Няма да толерираме друг подход”, категоричен беше премиерът.

Янев посочи, че всички сектори, дори образованието и културата, са обраснали в корупция, изглеждаща благовидно.

Министър-председателят изтъкна, че недосегаемостта на никой не е гарантирана.

По отношение на основната задача на правителството – подготовката на парламентарните избори Стефан Янев подчерта, че правителството влиза в своята роля съответно отговорностите, които има. “Най-важната от тях е да предоставим възможността ЦИК да вземе информирано решение по отношение на въпросите, които касаят нейната дейност – осигуряването на машини, осигуряването на тяхното обслужване и безпроблемно протичане на изборния процес. Предполагаме, че в рамките на законовия срок ще имаме не само решение, но и доставка на всички 1500 машини, необходими за вота”, заяви Янев.

Стефан Янев посочи, че е осигурена доставката на още 1500 машини с посредничеството на британското посолство.

“Имаме задължение и ангажимент към хората – да покажем един нов стил на управление. Новият стил, който трябва да им помогне да преодолеят усещането за безнадеждност, беззаконие, безнаказаност. Надяваме се, че този тип на поведение ще бъде продължен от следващите партии, които ще влязат в новия парламент”, изрази надежда премиерът.

В брифинга участват министър-председателят Стефан Янев, заместник министър-председателят по икономическите и социалните политики и министър на труда и социалната политика Гълъб Донев, заместник министър-председателят по управление на европейските средства Атанас Пеканов, министърът на икономиката Кирил Петков, министърът на финансите Асен Василев, министърът на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров.

 

Източник: “Епицентър”

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар