Стефан Янев: Не, Румен Радев не прави партия

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

На практика имаме безпрецедентен случай – един служебен кабинет да бъде заменен с друг служебен кабинет. Иначе оценката за представянето на различните министри се дава от президента, който назначава служебния кабинет. Всичко, което е взето като решение, е било обсъдено. Тук не говорим за даване на негативна оценка, че не са се справили, те са проявили желание да напуснат тези постове. Конкретно г-н Тодоров вече не е транспортен министър, тъй като такова бе неговото желание. Но аз бих подкрепил Кирил Петков и Асен Василев за техен проект. Думите са на министър-председателя за втори път Стефан Янев, с които той потвърди, че е „за“ политически проект на двамата свои бивши министри. 

Кухнята на вземане на решение не включва само двама човека – президента Радев или моя милост, защото сме преминали един дълъг път с определен опит и знаем, че едноличните решения не са добри решения. Всичко е било обсъдено и с други хора, допълни още той пред Би Ти Ви.

„Много е лесно да критикуваш, че някой не се справя в един сектор с много тежко наследство, с много проблеми, сектор, който не е бил реформиран в последните 10-15 години. Конкретната оценка за работата на определен министър не касае толкова неговото оставане, колкото оценката колко тежък е даденият сектор. Да се критикува е много лесно. Енергетиката е много тежък сектор, така че оценката е комплексна. А и въпросът не е в личностите, а в общата политика. Влизайки в персонални нападки, това не води положителен заряд за обществото, така не се казва как ще се реши даден проблем“, обясни той за решението енергийният министър Андрей Живков да запази поста си и в новия служебен кабинет.

Инфлацията вече очевидно излиза от очакваните прогнози и е възможно да продължи към възходящ ред. Обезпокоителни са и цените на електрическата енергия. Инфлацията и високата цена на тока се дължат на един феномен и той е, че целият свят е в период на възстановяване от кризата, което в световен мащаб води до повишаване на цените на основните енергоносители и на металите, което дава отражение по отношение на основните производства. В почти цял свят бяха вкарани в обращение и много свежи пари, близо 13 трилиона, което също повлия на инфлацията, разяни служебният премиер на въпрос за шоковото увеличение на цените, което ни очаква след Нова година.

Служебният министър-председател отрече обвиненията от ГЕРБ, че администрацията на президента и служебното правителство участва в купуването на партии. „Не мога да коментирам неща, които са в медиите и предвид факта, че предизбораната кампания вече е пред очите ни. Специално от президента не съм чул желание да иска да прави партия, тъй като той е заявил много отдавна, че ще бъде кандидат за президент“, уточни Стефан Янев.

„Ситуацията с гражданствотото на Кирил Петков е в процедура в Конституционния съд. Мисля, че той е направил всички законосъобразни стъпки да декларира това. Вече дали има процедурни нарушения, ще се произнесе съдът“, каза още Янев.

На въпрос дали има мачкане на политически опоненти премиерът отговори, че това е много силно определение и допълни, че такива неща започват да се говорят в публичното пространство преди всяка предизборна кампания.

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар