Стефан Янев: Не сме се забавили с реакцията с кораба край Камен бряг

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Служебният премиер Стефан Янев заяви относно новината за потъващия кораб край Камен бряг, че държавата не се е забавила в реакцията си.

„Корабът край Камен бряг не е потънал, но има опасения, че са създадени такива условия. Да, има вода в трюмовете, но корабът не е потънал все още. Това, което се прави, е оценка от разстояние, защото наши представители на борда на кораба няма, а екипажът на кораба е евакуиран от него. Отказът на капитана да напуснат кораба означава, че те имат надежда той да бъде спасен. Също така липсват правила, които да отговарят на международното морско право“, каза Янев пред БНТ.

Разходите по изтеглянето на кораба ще са за сметка на държавата, а когато бъде изтеглен, ще бъде задържан, докато сумите не бъдат възстановени.

„Дискутира се, че реакцията на държавата се е забавила. В първите дни, когато корабът засяда, се водят интензивни разговори с корабособственика му и застрахователя, но без да има ясна информация от тях дали и как ще предприемат определени мерки. Така на третия ден държавата ни разбира, че трябва да предприеме екстрени мерки в резултат на което Министерството на транспорта задейства своите структури и започва борба с нищото, което намираме като способности. На първо място способности за спасяване на морето. Но на практика се оказа, че нашата морска администрация се занимава само със себе си. Тази липса на законодателна база, на правила, които да отговарят на международното морско право, принуди екипа на транспортното министерство в продължения на няколко дни интензивна работа да намерят правилния механизъм, който да е в рамките на закона и в рамките на международното морско право. Когато държавата се опита да се намеси, не се получи очакваният ефект. След това се развали времето. Това, което държавата успя да направи, бе да изтегли горивото от кораба, което представлява най-сериозният замърсяващ агент на борда на кораба. Колкото до товара на кораба, с официално писмо от Европейската агенция по опазване на околната среда ни бе съобщено, че той не е опасен. Торовете не се изсипваха в морето умишлено. Всички усилия за живота и здравето на екипажа са положени, вчера е построена и специална въжена стълба, така че той ще може да се евакуира на брега“, допълни той.

„Експертната част на Плана за възстановяване е завършена и той е готов. Последният елемент е свързан с необходимостта да се намери съгласие по темата енергетика. Това е свързано преди всичко с въпроса за затварянето на централите, които работят на въглища. Това е сериозен дискусионен въпрос в Европа в светлината на Зелената сделка за постепенно намаляване на въглеродните емисии. Нашата изходна точка е националната стратегия, приета през 2019 г., според която началото на затварянето на „Мариците“ е 2035 г. В преговори сме с Европейската комисия да дискутираме и по-късна дата – 2036-а или 2038-а“, каза той.

По думите му е време за смислен дебат по темата за бъдещето на ядрената енергетика, а по негово мнение тя има своето място и в бъдеще, тъй като имаме реактори, които са купени и трябва да бъдат поставени там, където е икономически по-изгодно – дали на площадката в Белене или в Козлодуй.

„Имаме исторически ниски нива на инфлацията“, допълни премиерът Янев.

Също така стана ясно, че със заповед на министър-председателя Стефан Янев се създава координационна група за ситуацията с кораба „Vera Su“ в местността „Яйлата“.

За ръководители на координационната група са определени министърът на околната среда и водите Асен Личев и министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Христо Алексиев, а нейни членове са: заместник-министърът на отбраната Пламен Йорданов, заместник-министърът на външните работи Василий Такев, заместник-министърът на правосъдието Мария Павлова и заместник-министърът на вътрешните работи Таня Петрова.

Възложените със заповедта на премиера функции на координационната група са да организира, координира и контролира дейностите на компетентните органи по отношение на кораба „Vera Su“, както и да събира информация за развитието на ситуацията. При необходимост е предвидено да се привличат представители на други ведомства и организации за подпомагане на дейността на координационната група като министър-председателят Стефан Янев лично ще следи дейността й.

Източник: dir.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар