Стефан Янев призна за грешки на служебното правителство

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Служебният премиер Стефан Янев сподели в предаването “Още от деня” по БНТ, че оглавяваният от него кабинет е допуснал и грешки в първите си 30 дни в управлението.

Запитан допуснали ли са и грешки, Янев отвърна: “Разбира се. Навсякъде. Ние сме живи хора и грешим. Поправяме ги в движение и продължаваме напред”. Той се съгласи с водещата, че сред тях са казусите “Спецов”, “Кантарджиев” и др. За новоназначения шеф на НАП министър-председателят коментира, че тече проверка. “Както е назначен, така ще бъде санкциониран или уволнен в зависимост от установените нарушения”, заяви Янев.

“Принципът за назначенията и уволненията винаги е бил един – професионализъм. Ако се наложи, ще има още уволнения”, заяви премиерът.

Запитан има ли доверие на доскорошния си колега от президенството Пламен Узунов, премиерът, който доскоро беше съветник на Руман Радев, коментира: “Говорил съм с президента и казал моето отношение към него. Отнесете въпросите си към президента. Аз съм му дал мнението си”.

Предишното управление Стефан Янев определи като некомпетентно и корумпирано, а вземането на решения – странно. “На практика то е ставало с малки групи от хора без да се ползва експертизата на специализираната администрация. Тип управление, което не отговаря на стандартите и потребностите на хората… В управлението на държавата има вкоренени корупционни практики”, каза премиерът. Той описа копупцията като “почти йерархична структура – отгоре-надолу. Говорим не за милиони, а за милиарди, непрозрачно раздадени предварително с договори за бъдещи действия”, заяви той, давайки като пример Автомагистрали и ДКК. “Тези сложни схеми ги е създала държавата”, заяви Стефан Янев. Той обяви, че там, където има данни за престъпления, те ще бъдат дадени на прокуратурата, а други – на специализирана комисия в следващия парламент.

Стефан Янев коментира и сложните отношения България – Република Северна Македония в контекста на предстоящата визита на премиера на западната ни съседка. “Не мисля, че България в момента е в ситуация да отстъпи или да прави компромиси с позицията си. Г-н Заев го очакваме утре, аз съм му предложил да седнем по добросъседски, да разговаряме и да търсим решение, може би в близките месеци… България няма да отстъпи от позицията си”, категоричен е служебният премиер.

 

Източник: dir.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар