Стив Джобс почина преди десет години – какви са последните му думи

Свят
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Стив Джобс , основателят на най -скъпата днес компания в света Apple , почина преди 10 години на 5 октомври 2011 г. Мнозина го смятат за почти измамник, който умело продава „ненужни джаджи на прекомерни цени“ на потребителите.

Армия от фенове на Apple го боготворят, често не разбирайки защо. И милиони хора, които използват iPhone и друго оборудване, произведено от компания, често дори не знаят кой е създал тази компания и защо тя стана точно това, което е сега. На годишнината от смъртта на Стив Джобс, News2 разказва кой всъщност е бил предприемачът и шоуменът Джобс.

Стив Джобс е роден на 24 февруари 1955 г. Неговият биологичен баща е сириец Абдулфатах Джандали, който учи в САЩ и се запознава с майка си Джоан Шибъл. Малко след като Шибли забременява, тя скъсва с Джандали и заминава за Сан Франциско , където ражда момче, което е дадено в приемното семейство на Клара и Пол Джобс .

В училище той не слушаше учителиправеше всичко по свой начин и обичаше да се подиграва на съучениците си. След училище той постъпва в престижния колеж Рийд в Портланд, Орегон, от който скоро напуска, тъй като според него не иска да губи нито време, нито пари на родителите си там.

Още през 1974 г. той е привлечен от млада развиваща се компания Atari, която се занимава с разработването на компютърни игри. Джобс зае позицията на инженер без специални знания или квалификация. Той успя да направи това, защото по време на интервюто Стив донесе със себе си диаграма на клонинг на видеоиграта Pong, която неговият приятел Стив Возняк направил и го предал като своя разработка.

Преди Джобс да започне работа в Atari, Возняк събира така наречените сини кутии за него, устройства, които му позволяват да използва безплатни международни комуникации, а неговият предприемчив приятел намира начини да ги продава. Освен това Джобс обеща на ръководството радикално да намали броя на микросхемите на интегралната платка на играта Breakout. Разбира се, самият той не направи нищо и повери тази задача на Возняк, с което последния майсторски се справил.

За това Возняк получил от Джобс цели 350 долара – той каза, че компанията му е платила 700 долара за изпълнението на проекта, а той просто разделя парите наполовина. В действителност Atari платили 5000 долара на Стив Джобс.

Всъщност именно Возняк е причината за появата на Apple. През 1976 г. с чист ентусиазъм той проектира персонален компютър, като Джобс го убеждава да започне да го продава. За тази цел Apple е основана на 1 април същата година. Състои се от Джобс, Возняк и администратора Роналд Уейн и първоначално се намира в гаража на къщата на Джобс.

Ако обаче говорим за Apple I, тогава, според плана на Джобс, компанията трябваше да продава само интегрални схеми за ентусиасти, които ще ги използват, за да сглобят сами работеща машина. Истинският успех идва във фирмата, когато той намира инвеститори и двамата с Возняк запознават света с Apple II, първия им потребителски продукт, който придоби огромна популярност през следващите години.

Много скоро Джобс става милионер и компанията му започва да се разраства бързо. Той примами бившия шеф на Pepsi Джон Скъли на поста главен изпълнителен директор, като му зададе въпроса

искаш ли да продаваш сладка вода през целия си живот или да промениш света?“

Проектът за промяна на света беше Macintosh, персонален компютър, сглобен в един корпус: монитор, флопи устройство, дънна платка и лесна за носене дръжка. Интерфейсът му се основаваше на операционната система, която Джобс видя в лабораторията за напреднали разработки PARC на XEROX. Операционната система на повечето компютри от онова време работи чрез въвеждане на команди в командния ред, но тук имаше графичен интерфейс с прозорци, който сега е познат на всички, контролиран от мишка.

Macintosh се разработва от 1981 г. и е завършен през 1984 г. Джобс вярваше, че новият продукт ще направи революция в компютърната индустрия и затова го позиционира съответно. Достатъчно е да си припомним рекламата от 1984 г., в която неназована героиня, символизираща нова ера, нахлува в залата, където безлична сива маса слуша речта на „Биг Брадър“ от екрана и чупи този екран с чук. „Apple Computer ще покаже Macintosh на 24 януари и ще видите защо 1984 няма да е като 1984„, кимвайки към дистопията 1984 на Джордж Оруел .

„Големият брат“ тук се отнася до компютри от IBM и съвместими с тях, базирани на отворена архитектура, сравнително евтини и поради това популярни в бизнеса. Джобс ги контрастира със затворената, но удобна и иновативна концепция на Macintosh. Скоро той представи компютъра в театрална презентация, която сам написа.

Но революцията не се случи.

Въпреки че Macintosh беше наистина уникално устройство за времето си, хората не бързаха да го купят и до 1985 г. стана ясно, че проектът, ако не и напълно провален, не заема позицията, която Джобс вижда за него.

Междувременно в компанията узряваше недоволство – навсякъде, от обикновени служители до борда на директорите. Всъщност Apple Computers в средата на 80-те години на миналия век не беше обединена фирма: имаше напреднал отдел за развитие, работещ върху Macintosh, а останалата част от компанията продаваше все още много доходния Apple II.

Освен това Macintosh не беше първият графичен компютър, който Джобс започна да развива. От 1978 г. проектът LISA съществува в стените на компанията, насочен към същия резултат, но съветът на директорите отстрани основателя на компанията от него през 1982 г. В резултат на това доста обемист компютър, в същото време отстъпващ по мощност на Macintosh, беше пуснат година преди него, през януари 1983 г. Това обаче струваше почти 10 хиляди долара, а продажбите му бяха оскъдни.

LISA означава местна интегрирана софтуерна архитектура, но в живота на Джобс имаше още една Лиза – дъщеря му с Крисан Бренан. Въпреки че по -късно каза, че, разбира се, е кръстил компютъра на нея, всичко тук далеч не е било толкова сладко и трогателно.

Джобс се среща с Бренан дълго време и след създаването на Apple тя получава позиция в компанията, но отношенията им постепенно, но сигурно се сриват. Младата жена вече мислела да се откаже от всичко и да си тръгне, когато през 1978 г. разбрала, че е бременнаДжобс не само не се зарадва на тази новина, но след това в продължение на три дни не беше той самибил на себе си.

След раждането на дъщеря си той не само не призна бащинството, но разпространи слухове, че Бренан „е спала с почти всеки“, а самият той е стерилен. Дори след като ДНК тест показа, че има 94,1 % шанс да бъде баща, Джобс гневно каза, че според този тест „28 % от американските мъже могат да са бащи на детето“. За негова чест, след няколко години той напълно промени отношението си към първата си дъщеря и нейната майка и призна, че не е поел отговорност, когато трябва да го направи, но, както се казва, стореното не може да се върне.

Джобс често се държеше по подобен начин в компанията. От една страна, той знаеше как да вдъхновява хората и да генерира идеи, от друга, много често беше несправедлив и се държеше като ексцентричен тиранин. И, разбира се, бордът на директорите на голяма и добре позната компания не хареса много всичко това.

Провалът на Macintosh беше последната капка. Изпълнителният директор Джон Скъли, достоен, опитен и предсказуем човек, несъмнено беше по -силно впечатлен от ръководството, което подкрепи плана му за реорганизация на компанията. Според него Джобс е трябвало да предаде на Скали звеното, което се е занимавало с разработването на „Макинтош“, и да се остави да ръководи определен отдел за „разработване на нови продукти“.

Основателят на Apple, разбира се, не хареса тази идея и в отговор той сам се опита да изгони изпълнителния директор от компанията. Но гласовете на борда не бяха в негова полза и през септември 1985 г. Джобс подаде оставка, като взе няколко ключови служители със себе си.

Решен да започне отначало, той основава NeXT, която започва разработването на друг „революционен“ компютър – този път насочен към образователния сектор. Първите компютри на новата компания бяха представени през 1990 г. – отново на великолепно представяне.

И, разбира се, въпреки факта, че работните станции на NeXT бяха усъвършенствани за времето си, а разработените за тях софтуерни технологии все още се използват в много продукти, те не донесоха голяма печалба и като цяло самата компания остана нерентабилна до 1994г.

Нещата в Apple обаче бяха много по -лоши.

До средата на 90-те години пазарът на персонални компютри беше почти изцяло зает от IBM-съвместими компютри с Microsoft OS и ябълката наистина нямаше къде да падне.

Главните изпълнителни директори идваха и си отиваха, компанията разработи концепции за нови устройства, но никой от тях не излетя – и често всичко остана на етап на прототип. Малко хора искаха да си купят скъпи работни станции, които сега наподобяват обикновени компютри. Опитът за лицензиране на производството на Mac-съвместими системи за други компании също не даде очакваните резултати.

В резултат на това ръководството на компанията взе може би единственото правилно решение. С последните си пари тя купува NeXT и Стив Джобс заедно с нея, който става временен изпълнителен директор на Apple през 1997 г. и се фокусира върху това да направи компанията отново печеливша.

Това беше вече друг Джобс, от една страна, също толкова взискателен и изгарящ от идеи, но вече много по -добре запознат с хората и производствения процес като цяло. В рамките на буквално месеци той напълно разтърси фирмата и усъвършенства процеса в компанията, набира нови лидери, които са изцяло подчинени на него, и насърчава онези, които в старата компания изчезнаха отстрани със забележителни таланти. Такъв например беше Джони Айв , по -късно главен дизайнер на Apple, отговорен доскоро за всички продукти на компанията.

След като обяви стратегията Think Think Different – Джобс бързо въведе продължението на идеята за Macintosh – iMac. Многоцветните компютри с корем с размери на монитора веднага предизвикаха критика. Къде е дискетата, защо само CD-ROM? Къде да поставите карти за разширение? Кой би купил такова нещо?

Но потребителите разсъждават по различен начин. Сравнително евтин iMac не се нуждаеше от конфигуриране, свързване към никакви проводници или инсталиран софтуер. Всичко работеше директно от кутията и работеше добре. Новият компютър на Apple се продаваше добре.

Стив Джобс премахна префикса „временно“ от позицията си, почувствайки отново компанията си. Скоро беше пусната напълно нова операционна система за Mac, базирана на разработките на NeXT-Mac OS X. Имаше цветни лаптопи iBook с вграден Wi-Fi, който беше нов по онова време.

Той представи всеки нов продукт на следващото представяне, чиято зрелищност му осигури безпогрешен усет за това как да накара човек да се чуди на привидно доста обикновени неща. И той обичаше всеки нов продукт като свое дете. Но този път той вече имаше истинско семейство, жена и три деца, на които се върна от работа и които го чакаха вкъщи.
Както самият Джобс каза, той се влюби в Лорън Пауъл от пръв поглед през 1989 г., когато тя преподаваше в Станфордската висша школа по бизнес. Той я покани на вечеря и оттогава почти никога не са се разделяли. През 1990 г. те се женят на будистка церемония по сватбата, а през 1991 г. имат първото си дете – Рийд. Тогава Ерин е родена през 1995 г., а Ив е родена през 1998 г.

След като се установи, Джобс не загуби експлозивния си характерреагирайки изключително остро на всичко, което му се струваше глупаво, непродуктивно, на прояви на притъпено съзнание и любов към хитростта. Но разбирането дойде не само за това, което той иска, но и за това как и благодарение на какво да постигне това.

Той нямаше да спре дотук и спокойно да ръководи компания, която произвежда само много добри настолни компютри и лаптопи. Вниманието му беше привлечено от пазара на цифрова музика, който по онова време беше в пълен безпорядък – благодарение на пиратската услуга Napster хората спряха да купуват физически носители и изтегляха музика незаконно. Един единствен дигитален магазин, в който можете да си купите всеки нужен албум, просто не съществуваше.

Благодарение на способността си да убеждава хората в каквото и да било, Джобс успя да накара почти всички големи лейбъли да подпишат договори с Apple. Роден е музикалният магазин на iTunes.

Но исках да слушам музика в движение и тогава това можеше да стане почти изключително с помощта на плейъри, базирани на компактдискове и касети. Следователно появата на iPod – mp3 -плейър, базиран на твърд диск с LCD дисплей и уникален и много удобен елемент за управление – колело, което беше много удобно за превъртане за избор на песни – беше предрешено. На презентацията Джобс се похвали, че твърдият диск ще побере почти цялата библиотека на потребителя и почти всяка песен или албум могат да бъдат закупени от iTunes Store.

През живота си Стив Джобс е опитвал много различни духовни практики, а с тях и диети. Имаше време, когато ядеше само плодове и веднъж седеше на един морков една седмица. След това той порази пълно вегетарианство, след това заяви, че не яде само топлокръвни …

По един или друг начин, но това не доведе до добро. Храносмилателната му система не беше в най -добро състояние. Един ден през 2004 г., по време на бъбречен преглед, лекар му посочи едно много лошо потъмняване на снимка на панкреаса му. Страховете бяха потвърдени – това беше рак и най -вероятно неизлечим.

Изглежда, че един здрав човек трябваше незабавно да се подложи на операция и да започне химиотерапия, но Стив Джобс не беше такъв. Той веднага скочи във всякакви практики на съзнание и в продължение на шест месеца се опитва да премахне неоплазмата с духовна храна, комбинирана с билколечениеРазбира се, че не помогна.

Тогава той трябваше за първи път временно да повери юздите на компанията на дясната си ръка – главния оперативен директор Тим Кук – и да отиде под ножа. След известно време Джобс се върна на поста си и изглежда е преосмислил много неща. Диагнозата не го спира, а само го тласка към нови постижения. „Останете гладни, останете безразсъдни“, завърши той речта си година по -късно в Станфордския университет. Тоест смъртта очаква всички нас, така че защо да губим време в бездействие в ситост и спокойствие?

И не спря за секунда. През 2007 г. той обяви пред изумена публика, че ще въведе три устройства: iPod на цял екран, устройство за сърфиране в мрежата и телефон. Разбира се, и трите тези устройства се вписват в едно – това беше първият iPhone.

След презентацията повечето от големите играчи на пазара на смартфони не вярваха, че iPhone ще привлече някого.

Те, разбира се, отново сгрешиха.  Но самият той представи по това време най -удобния интерфейс за комуникация от смартфон. Никъде нямаше инертно превъртане, повечето сензорни екрани трябваше да бъдат пронизани с писалки, а телефоните на BlackBerry, тогава водещият бизнес в САЩ, се контролираха от тромав джойстик и клавиатура, която заемаше половината устройство. Освен това беше невъзможно да се отворят нормални уеб страници, предназначени за персонални компютри на тях. IPhone можеше да направи всичко това и много повече и си свърши работата перфектно.

Не може обаче да се каже, че в ерата на Стив Джобс не е имало грешки. Имаше ужасно стартиране на облачни услуги, имаше напълно страховит Power Mac G4, диво неудобна мишка с топка вместо колело. Въпреки това, от всички провали, винаги се правят изводи и веднага се коригират, а идеологията на компанията, и преди всичко на нейния основател, остава същата.
Стив Джобс не е изобретил нови категории продукти, но се опита да направи тези, които вече съществуват, удобни за използване и в същото време е приятно да ги държите или гледате. За да направи това, той раздели Apple на малки екипи – нещо като стартиращи в рамките на голяма компания – и ги принуди да се конкурират на пазара за идеи. Идеята за победител – тази, която би се харесала повече на основателя си – беше реализирана.

Победоносният поход на Джобс обаче не продължи дълго. През 2008 г. болестта се обяви, като имаше метастази в черния дроб. Джобс започна да отслабва много бързо, а нездравословният му вид започна да привлича вниманието на журналистите. Пресслужбата даде официални отговори, казват, че генералният директор има леки здравословни проблеми, всичко ще бъде наред.

Но никога вече не беше наред.

През 2009 г. Стив Джобс претърпя операция за чернодробна трансплантация. Веднага след като стана от леглото, той веднага отиде в Apple, където работата по iPad таблета беше в разгара си от дълго време. Той направи презентацията си през 2010 г. и беше ясно, че здравословното му състояние е наистина лошо. За последно той излезе на сцената през пролетта на 2011 г. с iPad 2.

През лятото на него и на лекарите стана ясно, че това е краят.

Работата се движеше с големи трудности, посещаваше химиотерапия и отслабваше всеки ден. Доскоро той се опитваше да дойде в офиса на Apple, но всъщност всички задачи вече бяха контролирани от Тим ​​Кук, който по това време беше изпълняващ длъжността изпълнителен директор. На 24 август 2011 г. той дойде за последен път в офиса в Купертино, за да подпише оставката си и да препоръча на борда на директорите назначаването на Кук на неговия пост. Самият той запазва позицията на председател на съвета на директорите.

В разговор с биографа си Уолтър Айзъксън Джобс каза, че възнамерява да участва във всички дела на компанията, стига здравето му да позволява. „Имах много успешна кариера, много успешен живот. Направих всичко по силите си “, каза тогава той.

Не случайно Джобс използва минало време – дълбоко в себе си той знаеше със сигурност, че всичко е приключило. На 4 октомври 2011 г. се състоя голяма презентация на новия iPhone, на която той не присъства. Ръководството на Apple се опита да го проведе в съответствие с разпоредбите, но това, което им беше неудобно, беше дадено от монотонна реч и принудени усмивки.

Ден след тази презентация Стив Джобс умира заобиколен от семейство и приятели. Последните му думи, както разказва сестра му Мона Симпсън, бяха „Уау! Еха! Еха!“

Каквото и да е видял напред, едва ли в този момент е бил притеснен. Ледената пързалка на Apple, подхранвана от идеите на Стив Джобс, се върти напред под ръководството на Тим Кук. Сега компанията му струва повече от два трилиона долара и е най -скъпата в света. Няма човек, който да не знае какво е iPhone, а новите устройства на Apple продължават да завладяват нови пазари. Както се казва, Джобс е мъртъв, но каузата му продължава.

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар