Стив Ханке спаси България! Румен Радев стопира приемането на еврото

България, Свят
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Един от най-видните американски икономисти е напът да се окаже спасителният пояс на България. Кой да предположи, че точно американец ще се окаже със съществена роля за спасяването на българската икономика, но Стив Ханке многократно показа, че мисли за благото на страната ни, макар да няма никаква изгода от това.

Наскоро 79-годишният Ханке се изказа в българския ефир за пореден път срещу еврото и посъветва българите да не влизат в еврозоната. Той дори отиде още по-далеч, като призова българските граждани да държат спестяванията си в левове, а не в евро.

Според Ханке еврото ще продължава да се срива и няма никаква полза да се влиза в еврозоната в момента. Една от главните причини за този срив е войната в Украйна, която разрази огромна инфлация в Европа, защото европейските лидери намалиха търговията с Руската федерация.

Очевидно думите на Стив Ханке са въздействали на президента Румен Радев, който е взел решение да отложи влизането в еврозоната. Той възнамерявал да заложи на правителство, което да стопира този процес.

Този път президентът смятал да бъде много внимателен по отношение на доверието, за да не се повтори ситуацията с Кирил Петков. Засега обаче единствената партия, която е против еврото, е „Възраждане“, което е проблем за намеренията на Радев да спре процеса.

Правителството на Бойко Борисов обеща дни преди да падне, че ще въведе еврото през 2024 г. След това кабинетът „Петков“ го потвърди.

Румен Радев не е против влизането в еврозоната, но предвид множеството кризи, пред които е изправена България, не смята, че моментът ще е подходящ в близките години. Държавният глава е убеден, че трябва доходите на гражданите да скочат много, преди да се мисли за еврото.

Стив Ханке въведе Валутния борд в България преди 25 години. Той е категоричен, че именно затова не бива да се приема еврото.

По договор България е длъжна да приеме валутата на ЕС, но не е уточнено кога. За това няма срок, което позволява да се отлага във времето. Както направи една Великобритания например, когато беше член на ЕС.

Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар