Стойчева: България се стреми да бъде сред 20-те страни в света с работеща водородна долина

Технологии
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

До 2030 г. се очаква възобновяемите енергийни източници да осигурят между 45 и 50% от световното производство, а до 2050 г. – между 65 и 85%. Слънчевата енергия е най-големият източник на възобновяема енергия, следвана от вятъра. Това заяви министърът на иновациите и растежа Милена Стойчева при откриването на панела “Надграждане на последните технологии за индустриална декарбонизация в Централна и Източна Европа”.

Той се провежда на българския павилион в рамките на 28-ата сесия на Конференцията на страните по рамковата конвенция на ООН по изменение на климата (КОП 28) в Дубай, Обединените арабски емирства, съобщиха от пресцентъра на Министерството на иновациите и растежа.

За първи път България участва със собствен павилион на конференцията за борба с климатичните промени. В панела се включиха още изпълнителният директор на Българската агенция за инвестиции Мила Ненова, директорът на Инициатива за енергийни фючърси Мелани Кендердайн и д-р Мария Трифонова, научен сътрудник в Програма “Енергетика и климат” на Центъра за изследване на демокрацията.

“Министерството на иновациите и растежа подкрепя развитието на иновациите в областта на възобновяемите енергийни източници, кръговата икономика, декарбонизацията и водородните технологии”, каза министър Стойчева. Тя заяви, че една от основните политики в областта на иновациите е гарантиране на устойчив дигитален и зелен преход на бизнеса.

Министърът на иновациите и растежа подчерта, че използването на водородни технологии значително ще подпомогне декарбонизацията на българската икономика. Министерството на иновациите и растежа изготви Водородната пътна карта с фокус “зелен водород”, която открива съвсем нов иновативен сегмент за бизнеса и икономиката, както и редица нови инвестиционни възможности.


Снимка: Пресцентър на Министерство на иновациите и растежа

“България се стреми да бъде сред 20-те страни в света с работеща водородна долина. МИР ще финансира изграждането й в Стара Загора с 16 млн. лв. по европрограмата за Наука и бизнес”, каза още министър Стойчева.

Данните, които министърът на иновациите и растежа цитира, показват, че технологиите за декарбонизация показват най-висок ръст между 6 и 11% годишно, основно воден от изграждането на инфраструктура за зареждане на електромобили и технологии за улавяне, използване и съхранение на въглерод, които заедно се очаква да представляват по-голямата част от инвестициите за декарбонизация до 2040 г.

В неделя министър Стойчева откри панела “Завинаги здравословно: Изграждане на бъдещето чрез иновации” заедно с министъра на труда и социалната политика Иванка Шалапатова. В рамките на панела бяха дискутирани предизвикателствата пред социалните и здравни системи, породени от климатичните промени. Бяха представени решения, разработени от иновативни български компании.

Министърът на иновациите Милена Стойчева заедно със социалния министър Иванка Шалапатова, депутата от ПП-ДБ д-р Александър Симидчиев и членове на делегацията ни в българския павилион

Министърът на иновациите Милена Стойчева заедно със социалния министър Иванка Шалапатова, депутата от ПП-ДБ д-р Александър Симидчиев и членове на делегацията ни в българския павилион

Снимка: Пресцентър на Министерство на иновациите и растежа

 Войната присъства осезаемо в украинския павилион на конференцията на ООН за климата

Войната на Русия в Украйна присъства в разговорите за климата, водени от украинските дипломати на климатичната конференция на ООН – КОП28 в Дубай, като това е станало ясно и при представянето на енергиен проект на страната днес, предаде Асошиейтед прес.

При днешното представяне на проект на стойност 450 милиона евро за разширяване на вятърна електроцентрала в Николаевска област представителите на страната отбелязаха как ветрогенераторите ще бъдат разположени достатъчно далеч, за да не бъдат достигнати от руския ракетен обстрел. 

Войната присъства осезаемо в украинския павилион на конференцията на ООН за климата, отбелязва АП, като допълва, че там е изложен керемиден покрив от Херсонска област, който е и физическо напомняне за взривяването на язовир “Каховка” и залетите от водите му села и градове през юни. Украйна обвини Русия, която е имала мотив, средство и възможност за разрушаването на язовира, припомнят АП и БТА.

На днешната презентация най-големият украински частен доставчик на електроенергия ДТЕК подписа споразумение за разбирателство с датската компания “Вестас” за разширяване на вятърната електроцентрала в района на Николаев. Първият етап на изграждането беше осъществен за 200 милиона евро в хода на войната, като строителните бригади са прекарвали една трета от работното си време в бомбоубежищата, отбелязва изпълнителният директор на ДТЕК Максим Тимченко.

 

Помощник-държавният секретар на САЩ по енергийните въпроси Джефри Пайът използва 3D очила при представянето на енергиен проект в украинския павилион на КОП28

Помощник-държавният секретар на САЩ по енергийните въпроси Джефри Пайът използва 3D очила при представянето на енергиен проект в украинския павилион на КОП28

Снимка: АП/Rafiq Maqbool/БТА

Източник/ци: gong.bg, dir.bg


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар