Стойчо Кацаров е бил в конфликт на интереси като здравен министър – Правосъдие – България

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Стойчо Кацаров е бил в конфликт на интереси като здравен министър

стоп кадър,Нова

Бившият министър на здравеопазването Стойчо Кацаров е бил в конфликт на интереси, докато е заемал поста. Това потвърди петчленен състав на Върховния административен съд. Решението на магистратите от 3 юли 2024 г. е окончателно и оставя в сила установеното от антикорупционната комисия през 2022 г., пише “24 часа”.

Върховният съд смята, че Кацаров е нарушил закона, след като в първите си дни начело на здравното министерство е подписал проект за изменение на Наредба за утвърждаване на медицински стандарт “Клинична лаборатория”.

По този начин той е действал в частен интерес на свързаното с него Сдружение “Център за защита правата в здравеопазването” (ЦЗПЗ), а това е в нарушение чл. 58 от ЗПКОНПИ, потвърждава Върховният съд. Стойчо Кацаров е глобен с 5000 лв. Бившият служебен министър на здравеопазването е член и председател на Управителния съвет на Сдружение “Център за защита правата в здравеопазването” от неговото създаване през 2018 г. и заема тези позиции до юни 2021 г., когато е заличен в Търговския регистър като председател и член на УС. След освобождаването му от поста служебен министър Кацаров отново е приет за член на УС на сдружението.

Частният интерес от действията на Кацаров се изразява във възможността да окаже помощ и подкрепа за свързаното с него юридическо лице – Сдружение ЦЗПЗ– нематериална облага по смисъла на чл. 54 от ЗПКОНПИ, се казва още в решеното на съда. Подписаният от министър Кацаров проект за изменение и допълнение на Наредба за утвърждаване на медицински стандарт “Клинична лаборатория” е станало на 18.05.2021 г., когато той е бил в управлението на “Център за защита правата в здравеопазването”, но в същото време е заемал и изпълнявал длъжността министър.

Това е станало на заседание на ръководството на Министерството на здравеопазването, състояло се на 18.05.2021 г., отбелязва ВАС. Така Стойчо Кацаров става първият министър осъден за конфликт на интереси.

Стойчо Кацаров бе здравен министър в 2 служебни правителства. От 12 май 2021 г. до 16 септември 2021 г. бе министър на здравеопазването, назначен от първото служебно правителство на Стефан Янев. От 16 септември до 13 декември 2021 г. е министър на здравеопазването, назначен от второто служебно правителство на Стефан Янев.

Източник: inews.bg


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар