Стойчо Кацаров: Имаме огромен проблем с недостига на професионалисти по здравни грижи

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Имаме огромен проблем с недостига на професионалисти по здравни грижи и това трябва да се промени. Стихващият интерес към тази специалност се дължи както на ниските възнаграждения, така и на липсата на възможност за професионално развитие. Това заяви министърът на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров по време на среща с председателя на Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи Милка Василева и членове на асоциацията, съобщиха от здравното министерство.

Министър Кацаров е посочил, че трябва да се върви в няколко посоки, едната от които е промяната на медицинските стандарти. Той е припомнил, че с приети изменения в някои от тях са намалени изисквания към дейността на лечебните заведения, свързани с броя лекари, необходими за осъществяването на дейността.

„По този начин ще могат да се отделят повече средства за възнагражденията на медицинските сестри“, е допълнил той.

Здравният министър е бил категоричен, че е необходимо здравните грижи също да бъдат стандартизирани.

„По този начин ще се повиши търсенето на професионалисти по здравни грижи, респективно – възнагражденията, които те ще получават“, е обяснил д-р Кацаров.

Председателят на БАПЗГ Милка Василева е коментирала, че от много време от асоциацията настояват здравната грижа да бъде стандартизирана и увери, че в кратък срок ще изготвят и предложат на здравното министерство проект на стандарт по здравни грижи.

По време на срещата е станало ясно още, че след разговори между МЗ, МТСП и МОН броят на местата за медицински сестри в университетите ще бъде увеличен двойно.

Източник: dir.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар