Стойчо Кацаров: Последното място по ваксинация води до първо място по смъртност

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Петкратно нараства заболеваемостта от коронавирусната инфекция сред децата в сравнение с броя им в началото на август, каза служебният министър на здравеопазването Стойчо Кацаров по време на заседанието днес на парламентарната Комисия по здравеопазване.

От началото на месеца постоянно нараства и броят на заразените възрастни, като вероятно скоро ще навлезем в експоненциално увеличение на броя на заразените, допълни той. По думите му, в момента една от най-засегнатите възрастови групи е 20-29 години.

Една от причините за бързото увеличаване на броя на болните е ниският интерес към ваксините и неспазването на мерките, каза Кацаров и подчерта, че в България те са най-либерални в ЕС.

“Няма ваксини, които да сме унищожили, има малко количество, чийто срок е изтекъл в края на юли, и то е блокирано в “БулБио”, обясни министър Кацаров. По думите му, има ваксини, чийто срок на годност изтича в края на септември и част от тях ще бъдат дарени или препродадени.

“Последното място по ваксинация води до първо място по смъртност”, каза още министърът на здравеопазването в служебния кабинет. По думите му в последните седмици има повишаване на интереса към ваксинирането, дори и от страна на хора за първа доза, което вероятно ще доведе до по-голям брой на защитените хора. Броят на починалите в момента е много по-нисък, отколкото е бил при началото на предишните пандемични вълни. “Това, че сме на първо място е, защото броят на починалите в другите европейски страни е още по-нисък, което се дължи на високия процент ваксинация при тях”, обясни Кацаров.

“Утре предстои нова среща, на която ще се обсъдят подробно всяка една от мерките, които се обсъждат в момента преди да се вземе окончателно решение. Няма причина нито да се бърза, нито да се вдига паника, ситуацията е изцяло под контрол”, допълни още Кацаров.

Източник: dir.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар