Столична община стартира още два дигитални проекта

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Заместник-кметът по дигитализация и иновации Генчо Керезов е подписал днес договорите по следващите два проекта от Програмата “Пясъчник за иновативни решения” на Столична община, съобщават от общината.

Обхватът на единия проект е осигуряване на прототипи на сензорни устройства за следене на качеството на въздуха в затворени помещения. Системата предоставя информация на обитателите на помещенията, алармира при вдигане нивата на въглероден диоксид и ФПЧ, както и изпраща данни в реално време, които да се ползват с аналитични цели.

Вторият проект цели подобряване на енергийната ефективност в обществените сгради. Ще бъдат инсталирани соларни панели, а система, осигуряваща “умни” комунални услуги, ще замерва разходването на електричество както от тях, така и от електропреносната мрежа.

Сградната администрация ще има достъп до данните в реално време и ще може да предприема мерки за оптимизиране цялостните разходи за електроенергия.

Така в рамките на едногодишен цикъл ще се генерират достатъчно данни, на база на които да се изработват политики както за инсталация на възобновяеми източници на енергия, така и за потребителско поведение на сградните администрации, намаляващи разходите.

Пилотните проекти са част от усилията на Столична община към установяване на политики на база големи и отворени данни, анализ на ключови показатели за ефикасно планиране на ресурси и по-добри управленски практики.

Програмата “Пясъчник за иновативни решения” на Столична община е залегнала в Плана за действие по изпълнението на Стратегията за дигитална трансформация на София (СДТС). Реализира се в партньорство със стартъп екосистемата в София и нейното представителство в лицето на Българската стартъп асоциация (BESCO).

Целта й е да се тестват иновативни технологични решения и генерират емпирични данни, които да послужат за бъдещи решения и политики, подобряващи качеството на живот в София. Проектите са пилотни и след анализ на резултатите от тях ще се търси финансиране за развитие на тези с най-голям социален ефект. Дори само на ниво пилотен проект, програмата дава възможност на стартиращите компании в София да валидират технологията си в европейска столица и така да привличат други големи градове за клиенти, както и финансиране от инвеститори, информират от общината.

Източник: dir.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар