Столична община ще “разменя” имоти с бащата на областния управител на София

Без категория
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Столичната община да дари имот от 2.5 дка в “Младост” 4, непосредствено до “Бизнес парк София” и метростанцията, като в замяна получи от дружеството “Експо истейт пропърти” терен в “Младост” 1 от 1.7 дка и доплащане.

Това предложение ще гласуват в четвъртък общинските съветници в опит да решат поредния проблем със застрояване на междублоково пространство в квартала.

Сделката е за замяна на имоти, но забраната за това в Закона за общинската собственост се заобикаля чрез взаимни дарения от двете страни. По тази причина, за да се приеме, са нужни 3/4 от гласовете на общинските съветници.

Краен собственик на “Експо истейт пропърти” е Янко Пехливанов – баща на областния управител на София и бивш общински съветник в този мандат Николай Пехливанов.

След парламентарните избори през март Пехливанов беше издигнат за областен управител на столицата от партия “Атака”, от чиято квота беше избран за общинския съвет, а преди това и за депутат в 41-то Народно събрание. Потърсен от “Дневник”, Пехливанов не отговори на мобилния си телефон, като от областната управа казаха, че е в отпуск.

Вносители на предложението са съветниците Карлос Контрера от групата “Патритоти за София”, в чийто състав влизат “Атака” и ВМРО, независимият Симеон Славчев, част от “Политическа група 5” и Йордан Господинов (ГЕРБ)През миналата година Контрера беше съвносител на доклада, с който общината и собственикът на в. “Труд” Петьо П. Блъсков взаимно си дариха имоти.

Едно за четири

Теренът на “Експо истейт пропърти” се намира до булевард “Цариградско шосе” между блоковете 11 и 1 в “Младост” 1. Още през миналата година живеещите в близките сгради протестираха срещу възможността пространството да бъде застроено. “Експо истейт пропърти” е собственик на имота от 2016 г. и не е започвало процедури по издаване на разрешения за строеж, се казва в доклада на Контрера и Славчев. Повод за предложението им е жалба от гражданите, внесена в общината.

Според подробния устройствен план теренът е отреден за 20-етажно застрояване, като зоната е без ограничение за височината и максималните допустими параметри на застрояване. Така общата разгъната застроена площ, която може да се изгради в терена, е близо 6000 кв. метра.

Цената, която му е поставена, е 1.115 млн. лева, или по 347 евро за кв./метър., като оценител е Любомир Цеков – автор на оценката за имота на ул. “Саша Попов” в квартал “Бояна”, купен от адвокат Теодора Борисова на цена два пъти по-ниска от пазарната.

Общинският терен, който ще бъде дарен, е на бул. “Александър Малинов”, в непосредствена близост до метространция и “Бизнес парк София”. Той е с площ 2.417 кв.м и е оценен на 1.36 млн. лева, или по 287 евро на кв.м. Той също е в зона, в която са допустими максималните параметри на застрояване, като с устройствения план е определен за жилищна и офис сграда на седем етажа с подземни гаражи.

Според първоначалното предложение “Експо истейт пропърти” е трябвало да доплати 203 хил. лева, но сумата е удвоена в комисията по финанси.

Пети опит
В четвъртък общинските съветници ще направят пети опит да дарят два имота в “Оборище” и “Лозенец”, готови за застрояване, в замяна на един – междублоково пространство в “Слатина”, за който има издадено разрешение за строеж.
Предложението не се приема на 4 поредни заседания, като не достигаха по 1 или 2 гласа. Всеки път точката бе местена по-напред в дневния ред, за да има кворум, но вносителят – Андрей Иванов (ГЕБР), не успя да убеди повече от 44 съветници да го подкрепят. На последното заседание в средата на юли точката беше внесена като допълнителна в последния момент, но и това не даде различен резултат. Собственикът на имота – Венцислав Дучев, присъства на всяко от заседанията.
Сега точката се внася от председателите на всички политически групи без БСП – Малина Едрева (ГЕРБ), Борислав Бориславов (“Реформаторски блок”), Карлос Контрера (“Патриоти за София”), Симеон Славчев и Светослав Витков (като представители на “Политическа група 5”).
Пред “Дневник” общински съветници казаха неофициално, че уговорката е предложението да се внесе от всички, но подкрепата не е задължителна. Причината да се внася отново е, че Дучев заплашва със съдебно дело за пропуснати ползи и от общината се опасяват, че ще го спечели.
Критиките към доклада бяха, че оценките са направени от Юлия Димитрова-Цекова, оценител на”Царските конюшни”, за което е и подсъдима в делото в Софийския градски съд, и автор на редица спорни оценки на общински терени в последната година, включително и на сделката в Петьо Блъсков.
Терените, които общината предлага, са на ул. “Русалийски проход” 21 в район “Лозенец” (1059 кв. метра, оценен на 2.226 млн. лева) и на ъгъла на булевардите “Мадрид” и “Ситняково” (620 кв. метра с оценка и 1.886 млн. лева). В първия може да се построи жилищна сграда, а във втория – офиси.
Имотът на Дучев е в квартал “Гео Милев” – пространство между блокове, на което има трафопост и детска площадка, но с цена 3.743 млн. лева. През 2007 г. със заповед на кмета на района се разрешава в имота да се построи сграда с 5 и 8 етажа.Разрешението за строеж е издадено през 2011 г. от главния архитект на София Петър Диков.

Източник: Дневник

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар