Столтенберг: С Русия не сме партньори, но няма студена война

Общество, Политика, Свят
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:
Йенс СтолтенбергГенералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви, че НАТО и Русия вече не са стратегически партньори, но и в никакъв случай не водят студена война. “Ние не виждаме никаква непосредствена опасност. Русия също така не е вече стратегически партньор. Нямаме стратегическото партньорство, което се опитвахме да създадем след края на Студената война.

Но не сме и в ситуация на Студена война. В момента е съвсем различна ситуация”, заяви Йенс Столтенберг, по време на срещата на високо равнище на НАТО, предаде РИА Новости.

Единна позиция по отношение на Русия

Генералният секретар на НАТО заяви, че лидерите на страните членки на Алианса са се съгласили да поддържат единна политика на сдържане и диалог с Русия, предаде Франс прес.

“Основно послание е, че Алиансът е обединен, ние стоим рамо до рамо”, заяви Столтенберг на въпрос относно разговорите между лидерите на 28-те страни членки на НАТО, проведени снощи.

Без конкретни решения за Русия

Лидерите на страните от Алианса са подкрепили провеждането на съвета Русия – НАТО на 13 юли, но не са взели други решения във връзка с Русия, заяви източник от кулоарите на срещата за агенция ТАСС, цитирана от БГНЕС.

“На обед се състоя неформална дискусия за Русия, на която не се е взело никакво решение, тъй като този формат не го предполага”, заяви източникът, който добави, че на нея са присъствали както всички представители на 28-те страни членки, така и тези от Финландия, Швеция и ЕС.

Според източника на срещата е изказана пълна подкрепа за провеждането следващата седмица на съвета Русия – НАТО, който по техните думи дава възможност за диалог и трябва за в бъдеще да продължи да се използва по този начин.

По неговите думи лидерите са направили и анализ на действията на Русия в Украйна, Грузия и Молдова. Също така те са изказали подкрепа за изпълнението на Минските споразумения и задълженията на Русия по отношение на сигурността в Украйна, записани в тях.

Източникът също така посочва, че представителите на страните от НАТО са се обединили и около необходимостта на предстоящия съвет Русия – НАТО да бъде обсъден въпросът с въздушната безопасност в Европа.

Източник: Dir.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Вижте още
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар