Стотици протестираха в Мианма срещу преврата

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Стотици хора се включиха в протест в най-големия град на Мианма Янгон срещу тазседмичния военен преврат, съобщиха очевидци, цитирани от Ройтерс и БТА. 

“Военен диктатор, провал, провал; демокрация, победа, победа”, скандираха протестиращите. Те призоваха избраният лидер на Мианма Аун Сан Су Чжи и останалите, които са били задържани, след като армията взе властта в понеделник, да бъдат освободени.

Това е най-голямата подобна улична демонстрация след преврата.

Шон Търнъл, австралийски икономически съветник на Су Чжи, заяви в съобщение до Ройтерс, че го задържат.

“Предполагам, че скоро ще научите за това, но ме задържат”, заяви той. “Обвинен съм в нещо, но не съм сигурен в какво точно. Добре съм и съм силен, не съм виновен в нищо”, посочи Търнъл и добави емотикон с усмивка.

Впоследствие не беше възможно да се установи връзка с него, отбелязва Ройтерс.

Преди това вчера военните управници на Мианма наредиха на мобилните оператори и интернет доставчиците да спрат достъпа до Туитър и Инстаграм.

Говорител на Туитър изрази сериозно безпокойство от името на компанията “във връзка с нареждането да бъдат блокирани интернет услугите в Мианма”. “Това накърнява обществения разговор и правото на хората да направят така, че гласът им да бъде чут”, заяви тя.

Говорител на Фейсбук потвърди за блокирането на Инстаграм.

“Призоваваме властите да възстановят връзката, за да могат хората в Мианма да общуват с роднините и приятелите си и да имат достъп до важна информация”, каза той пред Ройтерс.

Самата социална мрежа Фейсбук също е блокирана, както съобщи преди това министерството на съобщенията и информационните технологии на Мианма.

Източник: dir.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар