Стоянов: Надявам се да не съм министърът, който ще обяви приземяването на бойната авиация

Стоянов: Надявам се да не съм министърът, който ще обяви приземяването на бойната авиация

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

“Надявам се да не съм министърът, който ще обяви приземяването на бойната авиация”, каза министърът на отбраната Димитър Стоянов по бТВ. “Повече от година беше пропиляна в чудене дали да продължи експлоатацията на МиГ-29, правим всичко възможно това да се случи, коментира още служебният министър на отбраната.

По думите му, в момента техниката е изправна единствено благодарение на инженерно-техническия състав на база “Граф Игнатиево”, “а не на министри и политици”. Той изрази надежда срокът на летателна годност да бъде удължен поне до края на 2023 г.“Имах среща с полския министър на отбраната и с министъра на отбраната на Словакия. Засега разговорите с Полша вървят в добра посока и се надявам в краткия мандат, който ни остава, да постигнем да ни доставят авиационни двигатели”, каза Стоянов. “Говорил съм да закупим шест плюс два двигателя, има такава възможност, работим по нея, съобщи той и допълни, че очаква да получим оферта. Отправил съм покана да пристигнат в България, за да водим конкретни разговори, надявам се до края на месеца да бъдат тук”, уточни служебният министър.


Два от двигателите, които са необходими, ще бъдат предоставени от полските Военновъздушни сили и могат да бъдат сложени в рамките до два дни, каза Димитър Стоянов. Останалите шест са на етап завършване на ремонт, това означава, че до края на годината те ще бъдат завършени, отбеляза той.

Служебният министър съобщи, че инвестиционната план-програма е била приета на Съвет по отбрана преди няколко дни и тя включва 12 най-необходими проекти за развитие на способностите на въоръжените сили. По думите му, тази план сметка е в размер 6-8 млрд. лева.

“Няма да получим компенсации на забавените американски изтребители Ф-16 по първата доставка на 8 самолета. Има намаление от 35 милиона долара за вторите 8 изтребители”, съобщи още Димитър Стоянов.

Министърът на отбраната коментира и войната в Украйна.

“Има контранастъпление на Украйна. Не може да се каже, че има обръщане на хода на войната. Не мога да съм категоричен дали това е контраофанзива, или обърнат ход – надявам се да бъде обърнат ход”, коментира Стоянов.

В момента няма нито един украински военен в България. Курсовете има за обучение са дистанционни, а страната ни предоставя медицински пакети.

“Една война може да бъде изпълнена от една операция. Ако стратегическите цели на войната съвпадат с тези на операцията, и едното, и другото може да бъде изпълнено. Това е война”, категоричен е Стоянов.

Министърът на отбраната обобщи още, че 1200 български военнослужещи помагат на населението в Карловско и за овладяването на пораженията от бедствието.

Източник: dir.bg


Коментари

Коментара


There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар