Стоян Мавродиев съди финансовия редактор на „Капитал“ – Правосъдие – България

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Става въпрос за общо три тъжби, от които за две миналата седмица са връчени призовки на журналиста и вече има насрочени заседания. По третата все още няма разпореждане и не са получени документи.

 

Претенциите са към две различни статии от миналата година, които обаче са свързани помежду си и в които са описани косвени връзки между Мавродиев и Тимвиос. Всеки от тях в своите оплаквания твърди, че е независим от другия.

 

От “Капитал” конкретизират кои публикации точно са причината за заведените дела:

Първият материал е в пакет от статии отразяващи твърденията на бившия депутат Димитър Ламбовски, че е продал на офшорна компания на Мавродиев две къщи в Гърция. Това се е случило, докато той е заемал публични постове (председател на Комисията за финансов надзор и директор на ББР), като такива придобивки не фигурират в имуществените му декларации. В статията се описват косвените връзки и индикации, сочещи, че Мавродиев контролира тази и други компании, макар като действителни собственици да са посочени различни други лица, включително и непознатия в България кипърски гражданин Майкъл Тимвиос. Последният счита, че това негово обрисуване като “подставено лице” уврежда доброто му име и разваля имиджа му на успешен чуждестранен инвеститор.

Втората статия проследява възхода и последните развития около най-голямата публична компания в България с оценка надхвърляща 15 млрд. лв. – “Кепитъл консепт лимитед”, която дълги години така и не реализира проекта си за увеселителен мегакоплекс в Мусачево. През 2020 г. контролираното от хонконгския милиардер Стивън Ло дружество планира рестарт, но на нов терен около село Кътина, който малко преди това е придобит от фирма на Майкъл Тимвиос. В тази тъжба Мавродиев твърди, че няма общо с компаниите на Тимвиос, а съответно и с целия описан в статията казус. А именно, че инвестирането в “Кепитъл консепт лимитед” се ползва като инструмент за придобиване на “златни визи” и “златни паспорти” (гражданство/право на пребиваване на чужденци срещу вложения в страната) – практика, която е силно критикувана от Европейската комисия.

Припомняме, че в началото на месец април името на Мавродиев гръмна в медиите, след като изтекоха скандални разговори между него и Ламбовски.

Източник: inews.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар