Страната ни е в капана на зимата – България

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

България е в капана на зимата, обстановката в цялата страна е усложнена. Освен обилния снеговалеж, на места има много силен до бурен вятър и се образуват виелици и навявания. 

Най-високата степен на предупреждение за опасно време – червен код, е в сила за областите Кърджали и Смолян, където се очакват повече от 50 сантиметра сняг.

Няма бедстващи хора и затворени пътища за леки автомобили, но такива има за тежкотоварни, каза регионалният министър Николай Нанков.

Той информира, че на магистрала “Тракия” има 8-километрова колона в района на Пазарджишка област, заради катастрофирал тир. Министърът изрази недоволство от почистването в тази област и посочи, че ще има наказани не само почистващи фирми, но и от администрацията.

Нанков съобщи, че вече са преодолени проблемите заради обилния сняг от тази сутрин на магистрала “Люлин”. По останалите магистрали няма затруднения.

Над 1700 машини са ангажирани със зимното почистване в страната, каза министърът и призова хората да тръгват на път, подготвени при зимни условия и ако нямат спешни причини, да отложат пътуването.

Над 180 машини почистват в столицата, а обстановката продължава да е усложнена заради снега, каза столичният кмет Йорданка Фандъкова.  “Синята” и “зелената” зона временно са отменени.По данни на снегопочистващите фирми над 1020 души разчистват тротоари, подлези и спирки, снегонавяванията обаче продължават и това създава допълнителни трудности, отбеляза Фандъкова. Разчистването на столичните улици ще продължи и през нощта.

Фандъкова призова всички собственици на сгради да се погрижат за почистването на тротоарите пред сградите.

Код червено в Кърджалийско изкара всички снегорини, но това не направи пътищата по-проходими. Заради опасни заледявания на пътя  за Ардино катастрофираха две коли и снегорин, което наложи пълното затваряне на отсечката до опесъчаването ѝ. Заради непочистен път едно селско училище не отвори днес , а в няколко други часовете бяха намалени.  За да не закъсат линейките в преспите, болните на хемодиализа бяха транспортирани в областната болница предварително.

В Северозапада въпреки забраната да се движат през целия ден тирове блокираха трафика на Е-79 между Мездра и Ботевград. Изнервени, водачите на камиони слагаха вериги и обвиняваха пътните власти. Най-тежка е ситуацията в община Оряхово заради обилен снеговалеж и навявания. Там навсякъде учениците са в тридневна ваканция.

Заради снега отмениха “зелената зона” и в Стара Загора.

Източник: inews.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар