Страните от бившия Източен блок отчитат нова вълна на COVID-19 – Свят

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Днес се навършва точно една година, откакто Световната здравна организация обяви пандемията от коронавирус. През март 2020-а в световен мащаб се отчитаха едва 4 000 случая на ден, а много държави още не бяха регистрирали дори един болен. Година по-късно засечените заразявания приближават прага от 120 милиона души, а починалите са повече от два и половина милиона.

Година след официалното обявяване на пандемията, заразата не само не си е отишла, а редица държави се готвят за нова вълна. Сред тях са много от страните от бившия Източен блок. Полша днес премина границата от 20 000 нови случая на ден. Това не беше се случвало от четири месеца. Здравните власти заявиха, че няма съмнение – става дума за трета вълна на вируса.

“Уплашена и стресирана съм. Вече искам да се върнем към нормалните неща – присъствени лекции, обикновения ежедневен живот. Искам всичко да свърши”, каза студентката във Варшава Констанца.

Тази сутрин правителството обяви връщането на противоепидемичните мерки в две провинции, включително най-населената около Варшава. Това става само две седмици, след като част от мерките бяха свалени. В края на февруари отвориха ски курортите, хотелите и киносалоните.

В Северна Македония снощи влезе в сила вечерният час. До 22-ри март никой няма право да излиза от дома си в периода на ограничение от 10 вечерта до 5 сутринта. Мярката се наложи след тревожно увеличаване на броя на заболелите.

“Мисля че е полезна мярка, защото обикновено вечер се събират големи групи хора. За икономиката може да е лошо, но ще се адаптираме и всичко ще е наред”, смята жителят на Скопие Калин Богески.

Властите казаха, че македонците са били стриктни и през нощта е имало само 12 нарушители на вечерния час. Много граждани обаче са против мярката.

“Това е глупаво и няма да свърши работа. Намирам го за безсмислено”, категорична е Радмила.

В последните дни Северна Македония отчита 800-900 случая дневно. Това са най-високите показатели от три месеца. Още по-сериозно е положението в Унгария, където вчера имаше рекорд от над 8 000 случая. Както и в Украйна, където отчетоха най-много хоспитализирани.

Източник: inews.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар