Страните членки на Съвета на Европа потвърдиха подкрепата си за Украйна

Страните членки на Съвета на Европа потвърдиха подкрепата си за Украйна

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Страните членки на Съвета на Европа потвърдиха подкрепата си за Украйна и приветстваха приемането на договор за изкуствения интелект, предаде агенция Франс прес, цитирана от БТА. Срещата на външните министри на страните от организацията се проведе по повод нейната 75-годишнина.

“Докато няма справедлив и траен мир, борбата срещу агресията на Руската федерация срещу Украйна си остава нашият най-стратегически приоритет. Ние сме решени да продължим да подкрепяме Украйна и нейния народ”, се казва в заключителна декларация на Кометата на министрите на Съвета на Европа. Тя беше одобрена от 41 страни от 46 членки на организацията. Унгария, Армения, Сърбия, Турция и Азербайджан не се асоциираха с този документ.

Подписалите декларацията припомниха, че от 2 април е задействана платформа за подаване на искания за обезщетение в рамките на прилагането на “Регистър на щетите, причинени от агресията на Руската федерация срещу Украйна”.

“Този регистър представлява първи необходим етап за прилагане на международен механизъм за компенсация в полза на Украйна след руската агресия”, заяви генералният секретар на Съвета на Европа Мария Пейчинович Бурич.

Страните от Съвета на Европа приветстваха и напредъка, постигнат с цел евентуално създаване на специален трибунал за престъплението на агресия.

Съветът на Европа също така обяви приемането на първия юридически обвързващ международен договор за изкуствения интелект.

“Този международен договор ще гарантира, че изкуственият интелект зачита правата на хората вместо да ги отслабва”, заяви Пейчинович Бурич.

Съветът на Европа освен това обяви и разработването на нова Международна конвенция за защита на околната среда посредством наказателното право пред тройната планетарна криза на замърсяването, на климатичните промени и на загубата на биоразнообразие.

И накрая Съветът на Европа приветства увеличението на финансовите си средства за периода 2024-2027 г. Това увеличение е първото от 17 години насам, но точна цифра не беше оповестена.

Създаден през 1949 г. Съветът на Европа е организация, която е базирана в Страсбург и която обединява 46 страни, подписали Конвенцията за правата на човека. Русия беше изключена от Съвета на Европа след инвазията в Украйна.

 


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар