Сармат

Страшилището „Сармат“ е вече на бойно дежурство в Русия

Свят
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Най-новата стратегическа ракетна система „Сармат“, базирана на силоз, с едноименната тежкотоварна междуконтинентална балистична ракета (МБР) е поставена на изпитателно бойно дежурство в Русия. Това съобщава ТАСС, като се позовава на източник от ракетно-космическата промишленост на страната.

Комплексът е бил въведен в дежурство в Ужурското подразделение на Ракетните войски със стратегическо предназначение успоредно с провежданите летателни изпитания на изделието.

На 7 октомври руското министерство на отбраната обеща, че първите серийни ракети от стратегическия ракетен комплекс „Сармат“ ще бъдат поставени на бойно дежурство в близко бъдеще.

Сармат

Траекторията на полета на руската междуконтинентална балистична ракета (МКБР) „Сармат“ не може да бъде изчислена, тъй като тя маневрира. Уникалността на ракетата обяснява военният експерт Анатолий Матвийчук в интервю за NEWS.ru.

„Ще обясня, защо „Сармат“ е уникален: ракетата отива почти в космическа орбита, оттам отива към целта и е невъзможно да се изчисли целта и маршрута, тъй като не следва балистична траектория, невъзможно е да се предвиди където ще падне бойната глава. „Сармат“ извършва определени маневри по маршрута, което прави невъзможно изчисляването на траекторията ѝ“, каза той.

Експертът отбеляза, че Сармат е в състояние да достави бойна глава с мощност от няколко десетки килотона до мегатон, което може да бъде достатъчно, за да унищожи град, сравним по площ с Ню Йорк.  Той добави, че делящата се бойна глава на „Сармат“ носи от една до десет ядрени бойни глави и примамки за отвличане на вниманието на противоракетната отбрана. Всяка бойна глава може да маневрира.

Ракетен комплекс „Сармат“

По информация на Military Watch, „Сармат“, известна още и като „Сатана II“ се предвижда да замени системата РС-20В „Воевода“ (според класификацията на НАТО – SS-18 „Сатана“), която влезе в експлоатация през 1988 г.

Президентът на Русия Владимир Путин коментира, че ракетата „е способна да преодолее всички съвременни средства за противоракетна отбрана. Тя няма аналози в света и няма да има още дълго време“, като я определи като „наистина уникално оръжие, (което) ще укрепи бойния потенциал на нашите въоръжени сили“. Тези думи повтарят изказванията на различни ръководители от правителствения и отбранителния сектор на Руската федерация. Новата ракета е най-тежката в света с тегло над 208 тона и се изстрелва от укрепени силози, а не от мобилни установки за изстрелване, за разлика от допълващите я, но много по-леки ракети „Ярс“, припомня изданието. 

Активирането на първата „Сармат“ се случва 5,5 години след като системата беше обявена от президента Путин в началото на март 2018 г. заедно с други важни асиметрични оръжейни системи. Тогава бяха обявени и хиперзвуковите летателни апарати „Авангард“, предназначени за „Сармат“ и „Воевода“. Апаратите „Авангард“ се разгръщат от ракетите в крайните им стадии, за да се избегне прихващането им, и нямат сходни аналози в света.

Хиперзвуков летателен апарат „Авангард“

КритичноБГ няпомня, че вчера ракетните войски на Русия заредиха междуконтинентална балистична ракета, оборудвана с хиперзвуковия летателен апарат „Авангард“ с ядрен заряд, в силоз за изстрелване в южната част на Русия, съобщи телевизионният канал на министерството на отбраната „Звезда“.

Активирането на модула „Сармат“ увеличи още повече разликата между Русия и САЩ по отношение на възможностите на техните наземни стратегически ракетни сили, като американският арсенал е далеч по-стар и по-малко усъвършенстван, съставен от ракети „Минитмън III“ от 70-те години на миналия век, които са претърпели сравнително малко актуализации, пише Military Watch

Хиперзвуков летателен апарат „Авангард“ приведен в готовност

Активирането на „Сармат“ стана в момент, когато в западния свят се появяват все повече предупреждения, че ескалацията на напрежението между НАТО и Русия може да доведе до горещ конфликт, тъй като западният алианс продължава да увеличава военното си участие в конфликта в Украйна – от изпращането на активни бойни части на фронтовата линия до осигуряването на достъп до огромната си сателитна мрежа.

Системата „Сармат“ има обсег от 18 000 км и носи до 15 ракети за повторно въвеждане в атмосферата. За сравнение системата „Ярс“ носи само между 4 и 6 бойни глави и има много по-малък обсег, което ограничава траекториите, по които може да се приближи до американския континент.

Един-единствен „Сармат“ е в състояние да унищожи площ, по-голяма от тази на Франция или Тексас, твърдят други източници.


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар