ГЕРБ-СДС Георги Липчев

Страшна подмяна: Новият главсек на МинЗдрав е ГЕРБ-ов кандидат – депутат

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

15-ият от листата на ГЕРБ-СДС за Пловдив – град е новият главен секретар на Министерството на здравеопазването. Тази новина съобщи ексдепутатът от същия избирателен район в двата къси парламента, а преди това в дългия 2005-2009 г. и ексевродепутат Мария Капон от Ние идваме.

Младежът се нарича Георги Липчев. Юристът е бил главен експерт в Министерството на икономиката при ГЕРБ, нищо че се води от СДС. Няма общо със здравеопазването.

Постът на главен секретар на Министерството на здравеопазването е ключов за цялата система, тъй като това е де юре и де факто ръководителят на цялата медицинска администрация в държавата, в това число отговорникът кой да бъде директор и кой да влиза в борда на всяка болница.

Именно главният секретар е „шапката“ и на държавните поръчки, които пък назначените по върховете кадри раздават, а тази година в системата ще има повече от 5,5 млрд.лв. според неприетия още бюджет.

Публична тайна е, че поне 25% от тези пари досега потъваха в чекмеджета и така 12 години наред, както разказват шефове на болници.

Всъщност изборът на човек на ГЕРБ за главен секретар на Здравното министерство не е и толкова странен, защото при Борисов 2 шеф на изпълнителната агенция по лекарствата беше сегашният министър на здравеопазването от квотата на Продължаваме промяната Асена Сербезова, тогава под друга фамилия.

Постът в тази агенция е възлов за разпределението на дяловете на олигарсите, които господстват на българския фармацевтичен пазар, задължават с ненужни поръчки държавните болници и печелят от това стотици милиони годишно от джоба на данъкоплатеца. В случая със Стоименова, подозренията бяха, че е близка до най-голямата група в бранша Софарма на Огнян Донев.

След нея част от ръководния екип на агенцията преля в депутатската група на партията Воля на друг фармаолигарх – Веселин Марешки.

Напомняме, че не само ГЕРБ-ови кадри вземат апетитни постове при новата власт – вчера държавният ВиК холдинг пък се сдоби с изцяло ДПС-борд.

Продължаваме ли промяната?

Радостина Тонева

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар