Страшна ЦЕНЗУРА: ГЕРБ пише закон срещу новините, които не й харесват

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:
Въпреки че и в сега действащото законодателство обидата, лъжата, клеветата, набеждаването и пр. са наказуеми, управляващите започват спешни „експертни“ срещи за инкриминирането на разпространението на фалшивите новини.

Това стана ясно след среща между правосъдния министър Данаил Кирилов и председателя на комисията за култура и медии в парламента Вежди Рашидов.

Работните групи по „актуалния“ въпрос ще се съберат още в началото на есенната парламентарна сесия, коментира пред „Сега“ Кирилов. В тях ще бъдат привлечени експерти от прокуратурата и МВР.  „Имаме работни групи, в момента обсъждаме и различните възможности, но не искам да казвам дали ще се прави отделен закон или нови текстове в съществуващи закони, тъй като нещата са на много начален етап.

Имаме различни варианти, но трябва да видим и какви са възможностите в европейското право“, поясни Кирилов. Според него един от ключовите въпроси е да се определи какво е фалшива новина, тъй като дебатът в Европейския съюз тече повече от 2 г., но от него така и няма резултат.

Вежди Рашидов е готов със своя дефиниция какво е фалшива новина. „Непроверената новина, която няма нищо общо с истината, е фалшива новина. С лъжливата новина се съсипват човешки съдби, никой не се извинява за това. Обратният въпрос е кой ще защити правата на всеки добър гражданин, който е омърсен“, коментира за „Сега“ Рашидов. На въпрос защо не се използва сега съществуващата законодателна уредба за справяне с невярната информация, Рашидов отговори, че „свободата на словото е много добро нещо, но нека не минава в свободия. Когато човек прави каквото си иска и не носи никаква отговорност за това, е свободия“.

„Хората трябва да имат правото да претендират за истината. Никой не убива свободата. Напротив, за убиване е този, който се опита да убие свободата на словото. Но не трябва да се злоупотребява. За фалшивата новина, която не кореспондира с истината, трябва да се носи отговорност“, убеден е Рашидов и допълни, че всеки ден интернет бълва фалшиви новини. Той „успокои“, че законодателните промени щели да бъдат подложени на обществено обсъждане. „Няма да мине инкогнито“, обеща Рашидов.
Темата за битката на властта с дезинформацията беше сред любимите на бившия зам.-председател на ГЕРБ Цветан Цветанов. Преди да напусне всички партийни постове и парламента, той често обвиняваше опонентите си, най-вече БСП, че „пускат фалшиви новини“, и настояваше за решителен отпор срещу тях. Сега решаването на въпроса явно се поема от други представители на ГЕРБ. Вежди Рашидов дори обяви, че е поискал от премиера Бойко Борисов България да бъде домакин на обща среща на председателите на ресорните комисии в националните парламенти в ЕС, на която да бъдат обсъдени общи европейски стандарти за справяне с неистинските новини. „ЕС също има този проблем, комисиите на всички европейски държави трябва на високо експертно ниво да седнат и тази тема да бъде обсъдена и решена. Всички заедно да видим как да изолираме фалшивите новини от живота си, за да живеем като свободни граждани“, посочи Рашидов.
Миналия месец Европейската комисия одобри финансиране на нова програма, инициирана от евродепутата Андрей Новаков (ГЕРБ), съобщиха от партията. Проектът представлява безвъзмездно финансиране за онлайн медии, информационни агенции и сайтове с цел подобряване на капацитета им да се борят с дезинформацията и фалшивите новини. „Както в Европа, така и в световен мащаб дезинформацията е способна да влияе на избори и на работата на правителства. Новата програма ще е в подкрепа на медийната среда в Европа, включително и в България. Предложеният бюджет е в размер на 2.5 млн. евро, които ЕС ще инвестира именно там, където има най-голяма нужда“, коментира Новаков.

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар