Страшно е! Ако ограниченията продължат над 3 месеца, ще се възстановим чак през 2021 година

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Има три сценария за справяне с корона кризата, заяви министърът на финансите Владислав Горанов на брифинг в Министерския съвет. Той даде подробности по актуализацията на бюджета, поискана от правителството.

Искам увеличение на лимита на държавния дълг до 10 млрд. лева, обясни Горанов. И веднага поясни, че не е задължително този лимит да бъде достигнат.

„Разработили сме три сценария, като в прогнозата, която предложих вчера на правителството, разглеждаме най-негативния от тях с оглед на това да сме максимално подготвени с фискални буфери, за да запазим функционирането на всички системи на държавата до края на годината”, заяви в началото на брифинга Горанов.

2,440 МЛРД. ЛВ. Е ЗАГУБАТА В ПРИХОДНАТА ЧАСТ НА БЮДЖЕТА, КОЯТО ПРЕДВИЖДАТ ФИНАНСИСТИТЕ. НАЙ-НЕГАТИВНИЯТ СЦЕНАРИЙ Е 3% СПАД НА ИКОНОМИКАТА, ОЩЕ НЕ ОЧАКВАМЕ РЕЦЕСИЯ, ПОСОЧИ ТОЙ.

„Фискаланата рамка, която се предлага, е следната: намаление на приходите с 2 милиарда и 440 милиона и увеличение на разходите с 1 милиард и 70 милиона лева. Тези 70 милиона са за допълнителни лихвени разходи свързани с увеличението на лимита по държавния дълг и 1 милиард допълнителен трансфер от държавния бюджет по бюджета на ДОО за финансиране на Фонд „Безработица“. Предложили сме и увеличение на лимита на държавния дълг, за да осигурим финансиране на дефицита, като общият размер на очаквания дефицит в бюджета за 2020 година се очаква да достигне 3,5 милиарда, което е около 3 % от БВП“, бяха точните думи на Владислав Горанов.

Ако ограниченията, свързани с пандемията продължат повече от 3 месеца, възстановяването ще бъде чак в края на 2021 г., прогнозира финансист №1.

Очакваме възстановяването на заетостта да започне в края на 2020 и да продължи през 2021 година, добави той.

И още веднъж посочи, че кабинетът реагира с най-негативния сценарий – с 3% спад, но не скри, че ситуацията е динамична и „може да ни изненада с още по-негативно развитие“.

„Надявам се да срещнем широка подкрепа в Народното събрание и до края на седмицата да имаме изменен държавен бюджет“, заяви финансовият министър Владислав Горанов.

„Част от мерките, които налагат изменението, са свързани с вече одобрените допълнителни разходи за изпълнение на програмата за поддържане на заетост, по известна като „60/40″. Глобалната несигурност, породена от ограничителните мерки, прави все по-трудно прогнозирането за развитието на глобалната, европейската и в частност българската икономика през следващите месеци до края на годината. Има различни сценарии, но достатъчно основание е да смятаме, че предварително предвидените ръстове в годишния Закон за бюджета няма да се реализират“, заяви финансист номер 1.

В отговор на въпрос Владислав Горанов заяви, че не се разглежда сценарий за промяна на данъчната политика.

„Особено в криза, увеличението на данъци не е добър съветник. Когато стопанският живот страда, натоварването с допълнителни тежести няма да пдобри състоянието му“, добави той.

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар