Страшно е: Смъртността от ковид е най-висока във Видин, Монтана и Сливен

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Болните скачат над 1000 на 100 000 почти навсякъде

Заболеваемостта от COVID-19 в страната за последните две седмици е рекордна. В пет области тя надскача 1000 заразени на 100 000 души – Монтана, София, Перник, Видин и Габрово.

При предишните вълни средно за страната тя не надмина 800, сега за пореден ден сме над тази стойност. Болничните легла на много места са напълно изчерпани.

Пациенти от Видин се налага да бъдат превозвани до София, тъй като свободни легла в съседните области също няма. Най-висока смъртност последните две седмици има във Видин – тя достига 55 души на 100 000. Според местната здравна инспекция причината е, че хората твърде късно търсят лекарска помощ, предава БНТ.

В болницата в града обаче няма места и пациенти се превозват до столицата.

Монтана и Сливен са другите две области, в които броят на починалите е твърде висок – 51 на всеки 100 000 в Монтана и 43-ма в Сливен. В столицата от ковид умират 14 души от всеки 100 000.

 

Броят на настанените в болница също расте – вече доближава 7400. Над 200 километра се налага да изминават пациенти с COVID от Видин, за да получат лечение. Спешна помощ в града всеки ден транспортира по няколко човека във влошено състояние до столицата заради липса на легла в местната болница. В съседните области отдавна всичко е заето.

Петима лекари, 10 сестри и 7 санитари обслужват 90-те ковид легла във Видин. Още легла могат да се разкрият, но липсват медици.

В Карнобат има списък на чакащите за болнично легло. Това са неусложнени пациенти, за които амбулаторно се грижат личните лекари и лекари от болницата. Интензивно ковид отделение в Карнобат няма. Пациентите в много тежко състояние се превозват до Бургас.

В Бургас обаче ситуацията също е на ръба.

За последните 10 дни в страната новозаразените доближиха 50 хиляди души, а починалите надминаха 1300. Три пъти са се увеличили поставените дози ваксини след излизане на заповедта за зеления сертификат. Това в сравнение с предходния 8-дневен период. От 21 октомври до днес са приложени над 150 хиляди дози, а само между 13 и 20 октомври – близо 50 000.

Абонирайте се за Informiran.net!
Последвайте нашия Telegram канал: https://t.me/informiran

Коментари

Коментараloading...
There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар