Строги мерки за матурата по БЕЛ: МВР и ДАНС бдят за изпитния вариант

Строги мерки за матурата по БЕЛ: МВР и ДАНС бдят за изпитния вариант

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

В 759 училища и в 4185 зали в страната ще се състои утрешният държавен зрелостен изпит по български език и литература. За него заявления са подали над 50 000 зрелостници. Ангажирани са 12 970 квестори, съобщи пресцентърът на Министерството на образованието и науката (МОН).

Тази година няма промяна във формата на теста, който се състои от 22 задачи с избираем отговор, от 16 с кратък свободен отговор и от две с разширен свободен отговор. Последният 41-и въпрос включва есе по зададена тема или интерпретативно съчинение върху една или няколко изучавани художествени творби.

Началото на матурата е в 8:30 часа, а резултатите ще бъдат обявени до 7 юни.

“Самите изпитни въпроси, които са 41, ще се генерират утре сутринта в 5:30 ч., измежду над 390 000 варианта ще бъде генериран тестът. Ако се включи и темата за есето, или за интерпретативното съчинение, това става над 4 милиона варианта. Утре след 6:00 ч. ще “тръгнат” тези варианти, и то на модули, към отделните училища, за да бъдат разпечатани и да се предоставят на зрелостниците. Взели сме всякакви мерки по отношение на “изтичане” на определена информация, включително и за присъствие на представители на Министерството на вътрешните работи и на ДАНС при самото теглене на тестовите варианти”, каза по-рано днес пред журналисти служебният министър на образованието и науката проф. Галин Цоков.

Той съобщи, че към момента има само един карантиниран ученик в Пловдив, който ще се яви утре на матурата в отделна зала.

Има гарантирано видеонаблюдение в класните стаи, което също ще даде възможност за честност на матурата, но не само на утрешната, а и на всички изпити, свързани със зрелостниците през следващите дни, каза министър Цоков.

Той отбеляза, че на 20 май е втората матура, която е за изпит по професионална или профилирана подготовка, след това ще са и държавните изпити по избор на зрелостниците. 

 


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар