Строги ограничения в още 4 нови общини в района на Мадрид заради Covid-19 – Свят

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

От понеделник влизат в сила строги ограничения в още 4 нови общини в района на Мадрид в опит да се спре лавинообразното разпространение на коронавируса. Междувременно след стотици жалби Върховният съд на Арагон пък отмени днес въведеното от регионалното правителство ограничение в Сарагоса заради предстоящите фиести. 

Аргументът на съда е, че се нарушават основни права на гражданите, като свободното движение и че мерките са насочени към хора, чиято единствена връзка с болестта е пребиваването им на същата територия.

Решението за новите 4 общини бе публикувано днес в официалния вестник на регионалното правителство. Нито една от тях досега не бе засегната от обявеното в петък от правителството на Педро Санчес извънредно положение, тъй като не отговоря на един от критериите – да има над 100 000 жители. В тях ще действат същите ограничения както и в останалите 9 общини. Там мерките бяха въведени още преди 20 дни от областния управител Изабел Диас Аюсо, а след това централното правителство насилствено наложи по-строги ограничения в мобилността, които Върховният съд отмени. След взаимни политически нападки и противоречащи си решения, резултатът е драстичен спад на автомобили на изходите на столицата, над 52 000 анулирани полети и само 4 000 пътници в железниците. 

Глобите за нарушения са от 600 до 600 000 евро, а 7 000 полицаи следят за спазването им. Това е първото извънредно положение в Испания от началото на втората вълна. Страната е най-пострадалата от коронавируса в Европа с над 861 000 заразени, а Мадрид е епицентърът. Мерките обаче са обект на недоволство от страна на гражданите заради огромните икономически загуби, а политици като лидерът на крайнодясната партия Вокс Сантяго Абаскал се възползват, като организират протест срещу правителството на 12 октомври, когато е Националният празник на Испания.

Източник: inews.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар