Строеж на 25-етажна сграда без проект за изпълнение блокира улица в Студентски град

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

ДНСК е установила, че липсва проект за изпълнение на бъдеща 25-етажна сграда до УНСС, заради чието строителство е затворена ул.”Осми декември” в район “Студенстски град”.

Още на 11 юни ДНСК е сезирала Върховната административна прокуратура с предложение да протестира издадените от главния архитект на Столична община две разрешения за строеж за “Укрепване на изкоп и изкопни работи”. Обектът се състои от два парцела, поради което има и две разрешения, съобщи Диана Русанова от ДНСК пред БТА.

При проверки от служителите на РДНСК София е установено, че издадените от главния архитект две разрешения за строеж за изкоп не са издадени в условията на Закона за устройство на територията (ЗУТ). В частта от закона, която се отнася до издаването на разрешения за строеж за отделни етапи, се изисква те да могат да се изпълняват и използват самостоятелно. Разрешеното изпълнение на изкопи не представлява самостоятелен строеж по смисъла на ЗУТ, посочват от ДНСК.

Разрешаването на изкопи и укрепителни работи винаги е съпроводено от проект за изпълнение на сграда. В този случай такъв проект липсва, посочват от ДНСК.

ДНСК е издала на 13 януари заповед за спирането на всички видове строителни дейности на обекта с изключение на укрепителните, които се налагат заради свличане на земни маси в изкоп с дължина около 25-30 метра заедно със строителната ограда и част от тротоара по ул. “8 декември”. Виновните са били глобени. Със същата заповед е наредено “незабавно да бъдат предприети действия по преработка на инвестиционните проекти, така че да не се засягат имоти общинска собственост”. До настоящия момент не са установени действия в тази посока, посочват от ДНСК.

С няколко писма от юни т.г. ДНСК е изискала изпълнението на преработката на проектите от главния архитект на СО и от възложителя на строежа.

Източник: dir.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар