Строим най-големия тунел на Балканите в жп участъка Елин Пелин-Вакарел (снимки)

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Служебният министър на транспорта Георги Тодоров даде днес старт на модернизацията на жп линията Елин Пелин – Вакарел, която включва и изграждането на най-дългия железопътен тунел в страната. През следващите 4 години ще се ремонтира участъка.

Трасето е с дължина 20 км като в реконструкцията ще бъдат инвестирани малко под 500 милиона лева по линия на две оперативни програми – “Транспорт и транспортна инфраструктура” и Транспортна свързаност”

Според предварителния план ще бъде изграден 6,8-километров двутръбен тунел.

“Подготвителната работа е впечатляваща. Срокът за изпълнение само на този тунел е уникален – повече от 3 години. Той ще бъде най-големият на Балканите. Такъв не е изграждан в нашата страна от средата на миналия век”, заяви министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията в служебното правителство Георги Тодоров при старта на проекта днес.

Срокът за изпълнение само на този тунел е уникален –повече от 3 години. Той ще бъде най-големият на Балканит, каза транспортният министър

Снимка: БТА

Подобно съоръжение не е строено у нас от 50-те години на XX век, когато в периода 1949-1951 г. е построен тунелът “Козница”, свързващ Стара планина и Същинска Средна гора, обясняват от Национална компания “Железопътна инфраструктура”.

Официален старт на строителните дейности по проект за модернизация на железопътния участък Елин Пелин-Вакарел

Снимка: БТА

Целта на модернизацията на трасето е пътническите влакове да могат да се движат със скорост от 160 километра в час, а товарните – със скорост 120 км./ч.

“Строежът ще продължи четири години. Това е огромна отговорност за надзора и за строителите, обръщам се към тях да следят най-вече за качеството, но и и за сроковете на изпълнение, добави министърът.

Модернизацията на участъка е част от по-големия проект “Модернизация на жп линията Елин Пелин – Костенец”, за който е осигурено финансиране в размер на 1 млрд. лв. без ДДС от ОП “Транспорт и транспортна инфраструктура”.

20-километровото трасе между Елин Пелин и Вакарел е най-трудният участък.  Изпълнител на проекта е “Джен-Дуй жп Елин Пелин” – турските компании “Дженгиз” и “Дуйгу” – строителите на мегалетището в Истанбул. “Дженгиз” заедно с друга турска фирма – “МАПА”, построи у нас 19-километровата магистрала “Люлин”.

Модернизацията на жп линията Елин Пелин – Вакарел включва още изграждане на нова гара Елин Пелин, спирка Побит камък, ще има още тунели, надлез и подлез, мостове и естакади. Строителните работи трябваше да започнат преди две години, но се забавиха заради обжалвания.

През 2019 г. бяха проведени конкурсите за изпълнители на модернизацията и на останалите участъци от жп трасето Елин Пелин – Костенец.

Италианско-българският консорциум “Салчеф-Гигастрой” спечели смятания за най-лек за изграждане жп участък – между Вакарел и Ихтиман, срещу почти 126 млн. лв. без ДДС. Релсовият път е дълъг 20 км и ще има 3 моста. Изпълнителят на третата част от проекта – между Ихтиман и Костенец (11 км), е българо-китайският консорциум “Булрейл 2018”. Неговата цена е над 280 млн. лв. без ДДС.

 

Източник: dir.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар