Строителният министър пита чрез телевизията кой строи отсечка 4 от АМ Хемус

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Строителният министър Виолета Комитова опитва да издири чрез ефира на Нова телевизия коя е фирмата – строител на отсечка 4 на магистрала “Хемус” , предаде Дневник. Причината е, че извършителите на строителството, които работят без нужните разрешения, са неизвестни на властите, а едновременно с това служебният кабинет е засипан с критики от предшествениците си от ГЕРБ, че бави строителството на ключовата магистрала.

От тази сутрин пред Народното събрание тече протест на работници от пътностроителни компании, които се оплакват, че от два месеца не са получавали заплати, а конкретни участници, интервюирани от Нова телевизия, обявиха, че са работили на “Хемус”.

Комитова каза, че досега във ведомството не е имало сигнали за забавени плащания при изграждането на конкретно тази магистрала. добави, че са разплатени авансово 1 млрд. лв. на около 25 фирми. “За пръв път виждаме работници, които споменават обекта “Хемус”. Ще видим коя фирма, която протестира, какво е получила авансово. Протестиращите към кого задават въпроса – към регионалния министър, бюджета или работодателя си. Ако фирмата се легитимира, ще видим колко пари сме платили и може проблемът да е на ръководителите.”

Комитова каза, че бързането със строителството без строителни книжа е ставало, за да се изпълни политическата поръчка за пуск на магистралата до 2024 г.

За конкретния участък от пътя, за който е било изградено легло, в министерството научили от жалба на горско стопанство за увредена гора. Незаконното строителство е бил установено с дрон, защото нямало път до обекта. Комитова подчерта, че при липса на строителни книжа не е ясно чия е отговорността за качеството.
Участък 4 (26.8 км) е от края на пътен възел “Плевен” при пресичане с път II-35 Плевен – Ловеч до път III-301 Летница – Ловеч, включително пътен възел “Летница”.

Формално изпълнител е държавното дружество “Автомагистрали”, което няма капацитет за такъв обем дейност и е сключвало договори с подизпълнители, но не за строителство, а като доставчици на услуги – наем на работници, техника и доставка на материали.

Комитова предизвика на дебат бившият зам.-министър на регионалното развитие, а сега депутат от ГЕРБ Николай Нанков, който вчера отправи лични нападки към нея, обвинявайки я, че “хал хабер си няма от държавно управление, устройствени процедури и как се изпълнява голям инфраструктурен проект”.

Нанков: Ако има незаконно строителство, виновна е “Автомагистрали”

Паралелно на нея Нанков коментира пред Би Ти Ви, че ако има незаконно строителство на “Хемус”, то е извършено от държавното дружество “Автомагистрали” ЕАД. По думите му магистралата е цялостно планирана с обозримия срок 2024 г. “Магистралата в участъците “Боаза”, “Белокопитово”, “Буховци” се строеше и вече беше пусната през 2019 г. От пътен възел “Боаза” до разклона за Ловеч и Плевен всички строителни разрешения бяха издадени, бяха направени подробни устройствени планове (ПУП) и започна реалното строителство. Във всички останали отсечки бяхме на етап започване на строителство в рамките на 2021 г.”, добави той.Бившият зам.-министър отрече твърдението на Комитова, че са завършени 4% от магистралата, но са изплатени 71% от парите.

“Под 35% от стойността на “Хемус” са дадени като аванс, обезпечени с банкови гаранции и застраховки. Преди три седмици АПИ изплати малко над 35 млн. лв. за извършени строителни дейности към “Автомагистрали” ЕАД”, добави той.

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар