Студент разкри нередности в УНСС, плашат го с изключване – България

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Студент от УНСС разкри фрапираща практика за изпитване на университетска преподавателка, което стана повод тя да подаде остовка, а той да бъде заплашен от ръководството с изключване.

“Студентът, разпространил информация за нередности на изпита по “Геоикономика и регионално развитие”, е наказан с предупреждение за изключване”, обяви днес ректорът на УНСС проф. Стати Статев на пресконференция, цитиран от Фокус.

Студентът сигнализира за скандал в Университета за национално и световно стопанство – второкурсници са получили тройки и четворки, въпреки че са предали празни работи на писмен изпит. Според него останалите му колеги, които наистина са писали по темата, били скъсани.

Вътрешна проверка в университета е установила нарушения при повеждането на изпита, а преподавателката е поискала да бъде пенсионирана, обясниха от УНСС.

“Поради големия нарастващ интерес към проблем с проведен изпит в УНСС на 9 юни Академичният съвет окончателно се произнесе по този проблем. При възникването на инцидента в петък следобед никой от присъстващите в качеството им на длъжностни лица и ръководители на институции в университета не е бил информиран по надлежния ред. Аз бях информиран от началника на отдел на Връзки с обществеността Лили Пипонкова”, каза Статев.

“В понеделник сутринта ректорският съвет се събра. Самосезирахме се, тъй като нямахме нищо официално постъпило. Ректорският съвет взе две решения в понеделник. Едното беше да се създаде комисия. Имаме доклад на комисията, в който установяват нарушения от страна и на двете страни: проф. Докова – че не е спазила правилника за организиране и провеждане на изпит, а студентът – че не е спазил вътрешнонормативната уредба да се обърне към някоя от институциите. Предложението на комисията вървеше към налагане на санкции и на двете страни”, допълни той.

По думите му на 13 юни са получили изявление от Соня Докова за прекратяване на трудовото отношение: “Тя не е член на академичния състав. Няма как да ѝ бъде наложена персонално санкция. Академичният съвет осъди тези практики, като обърна сериозно внимание на преподавателите, служителите и студентите да се спазва стриктно правилника на УНСС, правилата за провеждане на изпити и учебни занятия и при възникване на инциденти, своевременно да бъдат информирани студентските органи”.

Относно студента, подал сигнала за нередности по време на изпита, Академичният съвет в решил да наложи наказание предупреждение за отстраняване. По думите на проф. Статев това било средното наказание по правилника на УНСС.

“Поканихме колегата Медев, той изрази своето желание да продължи да се учи и да работи за подобряване на качеството на учебното заведение. Изрази съжаление, че се е получило така. Може би това повлия да не отидем към първоначалната нагласа за налагане на най-тежкото наказание и в двата случая. Ситуацията ни принуди в единия случай да не можем да наложим наказание, а в другия да го смекчим.

В УНСС учат 22 000 студенти, изпитите само в редовната сесия на бакалавър са 1200.

“В лятната поправителна сесия са още 1200. С магистърските изпити ще надхвърлят 7000. Няма как да не възникват недоразумения от която и да е страна, въпросът е своевременно да получаваме информация. Това нито е първият случай, нито ще е последният, но въпросът е да решаваме проблемите. Ако не може да се намери в рамките на университета решение, тогава всеки е прав да го изнася навън”, каза ректорът на УНСС.

Източник: inews.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Вижте още
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар