Стърджън: Никой не упълномощавал Джонсън да вади Шотландия от ЕС – Свят

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Премиерът на Обединеното кралство Борис Джонсън “няма мандат да изведе Шотландия от Европейския съюз”, заяви в петък първият министър на Шотландия и лидер на Шотландската национална партия (SNP) Никола Стърджън и добави, че шотландските избиратели потвърдиха в трети поред избори от 2017-а година насам, че искат да останат в ЕС, предаде БНР, позовавайки се на Ройтерс.

Стърджън също така призова за трансфер на по-големи правомощия на шотландския парламент, за да може Шотландия да реши сама да проведе втори референдум за независимост. Тя отбеляза, че две точки остават решаващи за Шотландия: провеждане на втори референдум за независимост и оставане на в ЕС.

Първият министър подчерта: “Ще защитя Шотландия от това, което се страхувам, че ще бъде дълбоко вредно правителство на торите” и добави, че консерваторите на Борис Джонсън нямат мнозинство в Шотландия, въпреки че са спечелили изборите в Обединеното кралство.

Според Стърджън сега Шотландия трябва да реши бъдещето си и отбеляза, че нейната администрация в Единбург ще повдигне този важен въпрос още през следващата седмица, за да има пълни законови правомощия за свикване на нов референдум за независимост.

Шотландската национална партия успя да се представи по-добре на вчерашните избори в Обединеното кралство, като увеличи броя на местата си в британския парламент до 48 или с 14 повече от предишния парламентарен вот.

Британският премиер Борис Джонсън се противопоставя на провеждането на поредния референдум за независимостта на Шотландия, след като страната гласува да остане в Обединеното кралство при гласуване през 2014 година.

Източник: inews.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Вижте още
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар