Суперкомпютър пресъздаде раждането на Луната

Технологии
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Учени от университета на Дърам, Великобритания, използваха суперкомпютър, за да моделират формирането на Луната, пише сп. „Астрофизикъл джърнъл летърс“, цитирано от БТА.

Направените симулации показват, че мощен удар е изхвърлил спътника почти мигновено в орбитата на планетата.Известно е, че преди 4,45 милиарда години младата Земя се е сблъскала с протопланета, наречена Тея. Екипът е моделирал стотици различни сценарии на катаклизъма, като е променял ъглите, скоростта, масата и въртенето на небесните тела, докато не е получил най-близък до действителността резултат.


Данните показват, че Луната се е формирала непосредствено след мощния удар и че външните й слоеве съдържат големи количества земни скали. Учените също така отбелязват, че по време на сблъсъка се е разтопил по-малко материал, отколкото се предполагаше.

Този начин на формиране може да помогне да се обясни сходството в изотопния състав на лунните скали, върнати от астронавтите на „Аполо“, и земната мантия„, казват изследователите.

Симулациите също така променят представите на учените за орбитата на Луната. Оказва се, че спътникът е можело да се приближи много до Земята. Досега се е смятало, че в подобна позиция приливните сили ще го разкъсат. Моделът обаче показва, че Луната е щяла да остане непокътната и впоследствие да се премести на безопасно място.

Това открива цял нов спектър от възможни отправни точки за еволюцията на Луната„, допълват учените.

Източник/ци: nixanbal.com, it.dir.bg

Коментари

Коментара

loading...There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар