Супер скандал! Пионката на ГЕРБ Кристалина Георгиева отпуска $1 милиард на диктатора Лукашенко

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Едно от лицата, спрягани за кандидат-президент на ГЕРБ, се замеси в гигантски международен скандал.

Любимката на Бойко Борисов Кристалина Георгиева си навлече остри критики, че помага на репресивния режим на диктатора Александър Лукашенко в Беларус, като обяви, че му отпуска 1 млрд. долара за борба с коронавируса.

Изпълнителната директорка на Международния валутен фонд деблокира вчера 650 млрд. долара от своите резерви като специални права на тираж (СПТ) за членовете на фонда, от които 1 млрд. се падат на Беларус според квотата на неговото участие, съобщи в. Сега.

В момент, когато Беларус насочва мигранти към границите на държави от ЕС, за да им отмъсти за наложените му европейски, британски и американски санкции, жестът на МВФ предизвика изненада и гняв. Говорителка на МВФ опита да смекчи критиките, като каза, че „по подобие на другите страни, членуващи в МВФ, на Беларус се полага дял от СПТ съгласно неговата квота“. Този автоматизъм обаче не е задължителен, защото преди няколко дни МВФ замрази полагаемите се на Афганистан милиарди долари поради „липса на яснота у международната общност относно признаването на правителство“ на талибаните. Възникна подозрение, че МВФ прилага двоен аршин към репресивните режими.

Кристалина Георгиева обясни, че „отпуснатите стредства са значителна инжекция в рамото на света, ако бъдат използвани разумно, и са уникална възможност за борба с тази безпрецедентна криза“. Но според пазарния анализатор Тимъти Аш, цитиран от „Политико“, това е „ужасно злепоставяне на МВФ и ключови западни акционери“. „За подкрепа на отвратителни режими ли са предназначени СПТ?“, запита той.

Лидерката на задграничната беларуска опозиция Светлана Тихановска коментира в Туитър, че „Режимът в Беларус ще използва отпуснатите му от МВФ 1 млрд. долара за репресии, а не за подкрепа на народа“.

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар