Сурогатна баба роди внучето си в Гърция

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

67-годишна гъркиня роди детето на дъщеря си. Бебето се е родило преждевременно в 31-вата седмица от бременността и в момента е в кувьоз. Малкото момиченце тежи малко над 1 килограм. Лекарите съобщават, че бебето и възрастната родилка са добре, пише електронното издание на гръцкия вестник “Етнос”, цитирано от БТА.

Дъщерята и зетът на жената правили многократни опити за изкуствено забременяване, но били неуспешни. След консултация със специалисти решили да използват сурогатна майка.

Ембриотрансферът е направен през май 2016 г. след положително решение на съда.

Лекарите използвали генетичен материал на дъщерята и съпругът й и замразили ембрион. След като получили разрешение от съда, те трансферирали ембриона в матката на 67-годишната бъдеща баба на детето.

Специалистите били принудени да извадят бебето с Цезарово сечение в седмия месец, тъй като сурогатната баба имала симптоми на прееклампсия (високо кръвно налягане и поява на белтък в урината).

Случаят е прецедент в световен мащаб, тъй като това е най-възрастната сурогатна майка, която наред с това е и баба на бебето. След нея се нареждат 61-годишна сурогатна майка в Чикаго и 57-годишна жена от Англия.

Законодателната рамка в Гърция предвижда за трансферирането на ембрион от генетичен материал на двойка в матката на сурогатна майка, която желае и е способна да износи бременността, да има съдебно решение. За целта двойката, която иска да има бебе, предоставя на съда медицински изследвания, които показват, че не могат да имат деца, отбелязва в.”Етнос”.

Източник: inews.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар